Motanul Fritz și omul lui de montaj, Letiția Ștefănescu

Letiția Ștefănescu e un super monteur (Aliyah DaDa, Alt Love Building, O zi bună de plajă, Aniversarea) și o super iubitoare de pisici. „Că-s cat person m-am prins târziu, foarte târziu, la vreo 10 sau 15 ani de când aveam pisici. Asta pentru că probabil nu mă întrebasem până atunci cu care galerie țin. Și cred ca atunci când am început eu să am pisici nici nu știam de conceptul de cat person sau de separarea asta pe tabere, Steaua vs Dinamo style.”
A îngrijit până acum 6 pisici și nu regretă nicio secundă petrecută în companie felină.
„Am avut 3 rânduri a câte două pisici. Iar anul ăsta am primit cadou de ziua mea urmatoarea perche. Așa că pot zice că în total am avut 8 pisici. Și cred că totul a început pe la 10 ani. Acum am 3 mâțe în grijă, Fritz aka Monseigneur sau simplu, Tătăiță și Momo & Yoko, două bestii flămânde portocalii și tărcate, de nici 6 luni fiecare. Momentan toate sunt la țară, unde sunt și eu. Însă, când voi reveni în metropolă, Fritz va veni cu mine. Mâțele mici rămân aici, în custodia mamei.”
Nu-și face prea multe calcule, pisicile făcând parte din familie.Înainte s-apară mâțele mici, Fritz primea o alocație de vreo 200 RON/lună. Momentan n-am apucat să fac calcule de buget, c-a trecut abia o lună în formula de 3.”

Leti are, ca noi toți, câteva preferințe în materie de rase de pisici, dar nu s-a luat după ele niciodată.
„Îmi plac Albastrele de Rusia, Norvegienele de pădure și, de când mi-a fost arătată o poză cu un Maine Coon, mi-am dat seama că nu poate fi nimic mai frumos pe lume și că vreau și eu musai mâța XXL!”. Pisica ei favorită din toate timpurile este Cat – Breakfast at Tiffany’s.

Fritz a fost cel mai des menționat în poveștile de viață și muncă ale Letiției, deseori surprinsă de prieteni în tot felul de poze cu motanul pe birou sau după cap, pe scaun, ca un supraveghetor atent. Dar momentul ei favorit din zi este… somnul lui zgomotos 🙂 „Ador să-l aud sforăind. De vreun an sforăie și scoate tot felul de sunete când doarme (și doarme mai tot timpul), iar asta îl transformă într-un bunicuț super simpatic.”

FRITZ LOVE

FRITZ LOVE

Nu mai ține minte exact de când își împarte viața cu el, dar n-ar da înapoi nicio clipă. „E mare dezbatere în familie dacă Fritz a apărut printre noi în vara lui ’98 sau ’99. Eu tind să trișez și să zic ’98, că-mi place să văd fălci picate când îi zic vârsta. Da’ argumentele soră-mii pro ’99 par a fi mai solide :).
Fritz e o fosilă vie și îl ador taman pentru ca e în viața mea de multă vreme și a trecut cu mine prin toate etapele. Fritz există de pe când trăiam în Reșița, și, crede-mă, a trecut un eon de-atunci.”

2015-09-04 13.11.02

Pe Letiția n-o vedem prea de exprimându-se internetic drept felinoasă 🙂 Evită să-și expună astfel emoțiile, dar nici nu are timp pentru asta. „Sunt stăpâna pe propriile mele emoții feline și reușesc cu succes să nu terorizez pe nimeni cu ele.”  Dar nu se dă în lături de la povești. „Cat talk, că  încă n-avem copiii și nu ne e clar în ce Momzilla ne vom transforma la momentul respectiv.”

Unul din clipurile favorite ale Letiției e o haioșenie cu Maru:

 

Am avut maxima curioritate să îl cunosc pe Fritz prin intermediului unui scurt interviu. Am aflat că e un tip intelectual, adoră să stea pe tastatură, stăânește toate pernele din casă și este un DOMN.

ASL, PLS. Cu rasă, zodie și amintiri din copilărie.
Fritz. Europeană, all black & all blind. Sunt de-atâta vreme pe-aici c-am uitat deja câți ani am. 16 cu siguranță. Posibil mai mult. Din copilărie o țin minte pe mama. Era o zână cu par lung, lung, negru și mătăsos și-o chema Așchiuță, dar i se mai zicea și Ariel. Pe tata nu l-am prea cunoscut. Acuma, la drept vorbind, mama era o femme fatale a mahalalei, crescută într-o casă de zbanghii, în care se pendulau constant între 5 și 15 pisici. Oricare putea fi tata. Era o mare familie acolo, un new age feline commune, așa că nu mai conta în fond care cu care și cine cu cine.

Ce poți să ne spui despre stăpâna ta? Cei ai vrea să schimbi la ea dacă ai putea?
Bipedul meu e cam absent ziua din peisaj. Aș dori pe această cale să-i comunicați că am nevoie de iubire și atenție constantă!

Care-i secretul farmecului tău? Cum îți înduioșezi stăpâna?
Tehnica mea secretă e să miorlăi ca din gura de șarpe vreo jumătate de oră după ce intră în casă. Asta o face să înțeleagă grava neglijență la care am fost supus și își corectează conduita, hrănindu-mă și mângâindu-mă. De fapt se emoționează toată de câte ori o bag în seamă. De-asta n-o fac prea des, ca să nu se-nvețe cu binele.

Care-i cea mai mare nebunie pe care ai facut-o?
Eeeeeee când eram tânăr fecior țineam două dame deodată. Și niciuna nu se văita că nu e bine îngrijită. Și când stateau ele așa, în bucătărie, și simțeam că se uită la mine, cum stam împietrit pe pervaz, odată mă cuprindea adrenalina și se-ncorda muschiu’ pe mine și săream pe geam în gol ca la un metru și-apoi, învingând toate legile fizicii, reveneam din salt înapoi pe pervaz cu vrabia-n bot și le-o puneam damelor la picioare. Și ne jucam cu toții cu ea prin casă și era bine…

Da’ câte de-astea n-am făcut eu la tinerețe. Și fetelor tare le mai plăcea să mă vadă în acțiune… Mai puțin bipezilor din jur. Ăia se cam isterizau, dar cine-i băga pe ei vreodată în seamă?!

Ce crezi ca ai fost intr-o viata anterioara (psss stii ca-s unii care cred in chestia asta, alege si tu ceva pompos)
Napoleon. Sau Dalai Lama. Sau Buddha. Nu mă pot hotarî. Poate toți. Probabil toți, pentru că sunt atât de înțelept și strălucitor în același timp.

Zi-mi 3 lucruri care-ți plac maxim la viata ta și la care n-ai renunța?
Încolăcitul în jurul capului bipedului de serviciu, când doarme. Sau statul cu popoul pe obrazul ei. Și mousse-ul Gourmet. Da, știu, cică nu-i cel mai sănătos, dar când n-ai colți, e o bucurie să poți linge ceva delicios, nu să te chinui să rozi.

Ai vreo jucarie preferată sau cutii? Cum ceri lucruri?
La vârsta mea nu-mi mai arde de prostii. Mă mai bucur totuși de perie. Pe ea o mai gherănesc din când în când. N-am cutii, dar am toate pernele din casă. Și tastatura. Și mousepad-ul. Sau orice pare că e între mine și mâinile bipedului. Cerutul e extrem de simplu – dau cu gheara până obțin ce vreau. Funcționează negreșit. Iar bipedul e însemnat pe viață pe antebrațe, ca să se știe cui aparține.

Ce program TV preferi?
Refuz să-mi ocup timpul cu astfel de banalități. La senectute e bine să stai să cugeți la cele ce-au fost și cele ce va să vie. Asta-mi ocupă tot timpul acum. Și asta mă interesează – să dorm.

Te dai pe net? Ai Facebook, Instagram, alte nebunii sociale sau esti undercover?
Era vorba la un moment dat, bipedul a propus, dar am refuzat categoric. I-am explicat că am nevoie de liniște și odihnă. Online-ul e pentru tineret. Eu am treburi mai importante de făcut.

Ai vreo vedeta felina favorita, un style icon?
I am my own idol. Deși trebuie să recunosc, wink wink, că m-aș smotoci nițel cu dumneata, Miss Yuki.

Ce te face unic?
Păi nu e evident? Șarmul meu imbatabil, egalat numai de vasta mea experiență de viață.

Ce vrei să-ți aduca moș crăciunul pisicesc?
Cadouri!!!!! da da da da da!!! Vreau să dispară vacile portocalii pentru totdeauna, ăstea care se joacă tot timpul cu coada mea, care caută să sugă de la mine și care mă sâcâie zilnic cu tinerețea lor. Cat God, if you’re there, te rog ia-le de lângă mine!!!

Ce sfaturi minunate ai pentru alte surate pentru a obtine ce-și doresc? Dar pentru stăpânii internauți?
Hmmmm orice felină nu trebuie să uite că e un animal de pradă. Iar bipezii sunt lacheii noștri. Dacă ții minte astea două lucruri n-ai cum să dai greș în viață. Bipezilor le transmit să-și servească felina cu abnegație, căci e o mare onoare să fii ales biped de serviciu.

collage FRITZ

 

Miss Yuki

I am a super awesome British Shorthair Blue Cat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.