Interviu cu Altheea și Figaro, pisicile Laurei Ducu

Laura Ducu, super PR și coordonator al multor campanii de comunicare în domeniul cultural (printre cele mai recente – CinEd România, „Moromeții 2”), are peste 20 de ani de pisicăreală la activ și are grijă, în prezent, de pisica Altheea și motanul Figaro.

DESCRIERE CINEFILĂ
Altheea cred că ar putea fi cu succes Marie într-o adaptare cinematografică a Pisicilor Aristocrate sau ceva gen Prințesa Sisi. Figaro… el e un ștrengar, l-aș vedea fie ca „The Tramp” într-o adaptare felină a „Doamna și vagabondul” sau un fel de Joey din Friends. Da, cred că Joey din Friends e perfect pentru el. Ori de câte ori deschid frigiderul sau gătesc am toată atenția lui, iar când mă dichisesc să ies din casă are mereu expresia aia de „How u doin’?

NUMELE TĂU DE PISICĂ
Laura (Elena) Ducu, am 32 de ani (și da, stau să mă gândesc când răspund la asta, am rămas blocată mental pe la 27), jonglez cu PR-ul & comunicarea culturală, scrisul și mult prea rar regizatul (sau prea des, depinde dacă folosim termenul la figurat sau la propriu), iar dacă aș fi felină… cred că m-ar chema Luna. Prietenii știu de ce.

EXPERIENȚA PISICEASCĂ
Nici nu mai țin bine minte… dintotdeauna am avut un animal de casă, mamei i se părea un aspect foarte important pentru un copil. Cred că undeva prin clasa a IV-a sau a V-a pisica unui vecin a făcut pui și ne-a dat și nouă unul – am botezat-o Musette, precum o chema pe pisica învățătoarei mele (mă fascinase numele de când îl auzisem!). Prima mea pisică a fost neagră, cu o steluță albă la gât. Iar de atunci în permanență am avut pisică în casă, am descoperit că se potrivea mai bine cu personalitatea mea decât un câine. Ulterior și cu stilul haotic al programului meu.

GRAD DE PISICĂREALĂ
Să zicem 9,5. Le-am făcut pagini de FB pisicilor mele (deși le-am cam lăsat de izbeliște – Altheea & Figaro), le vorbesc precum copiilor de 3 ani, îi includ în evenimentele importante din familie. Iar acum că am zis asta, simt nevoia să precizez că ȘTIU că nu sunt niște copii reali, ok? Pe bune, știu.

PISICI FAVORITE
Nu prea îmi fug ochii în stânga-dreapta, să știi. Ai mei sunt cei mai frumoși și demni de urmărit. Ok, sunt „coruptă” de două entități feline din peisajul autohton: Maxine Jazz (care mi se pare cea mai frumoasă pisică din lume! După ale mele, desigur…) și #lvonB (Leopoldina Bășinuță). Pe Instagram cred că am dat „follow” doar la marea comunitate „Cats of Instagram” și cam atât. Și recunosc că îl urmăresc mai atent pe Insta pe Andrei Crețulescu de când am descoperit că are un motan care seamănă mult cu Figaro.

PORTRET DE PISICĂ
Sunt foarte diferiți. Figaro este tipologia perfectă de „băiatu’ lu’ mama” – e cel mai loial animal pe care l-am întâlnit vreodată și este efectiv topit după mine. Pot să spun sigur că niciodată nu m-am simțit singură de când este prezent în viața mea, de 12 ani e prima fățucă pe care o văd când revin acasă, indiferent de oră sau anotimp (cel mai mult mă amuză când vine cu ochii cârpiți de somn, împleticindu-se ușor). Lângă ușa de la intrare, pe perete, pe colț, este o zonă care este pur și simplu înnegrită de cât se gudură când vin acasă… E foarte ușor de mulțumit, pentru el contează doar să fiu eu în cameră și să aibă mâncare. Orice fel de mâncare. Sforăie des când doarme, mie îmi toarce foarte mult și doarme numai cu mine.

Altheea a venit în viața mea într-un moment trist, înaintea ei avusesem o pisică similară ca aspect, care murise, și sufeream foarte mult și tata s-a gândit că mi-ar fi mai ușor dacă mi-ar aduce o mini-ea. Și din anumite puncte de vedere mi-a fost, pentru că era atât de mică și vulnerabilă când a ajuns la mine, că mi-a captat într-un mod major atenția și grija. Ea este o fire foarte jucăușă, foarte răsfățată, foarte grațioasă în mișcări, foarte preocupată de aspectul ei, foarte exigentă în ceea ce privește curățenia din casă și mâncarea, dar are și o sensibilitate aparte și o fericire majoră când vine dimineața și ne trezim și o salutăm. Ea e mai pe pattern-ul de „fata lu’ tata”.

MOMENTE CU PISICA
Asta variază mult, în funcție de cât de mult de muncă am. Eu nu sunt „a morning person”, așadar dimineața sunt mereu pe fugă, apuc doar să mă asigur că au tot ce le trebuie până revin acasă. Când mă întorc seara/noaptea, ăla e momentul de joacă, răsfăț și tolănit împreună la somn. Și duminicile… pe care mai mereu încerc să le petrec într-o oarecare tihnă, acasă. Momentul favorit e clar „ora de somn” – când mă retrag în dormitor vin și ele.

UNDE AI VREA SĂ TE VADĂ PISICILE?
Cred că perioada în care stau cel mai mult fără mine este când plec la Cluj, pentru TIFF, căci altfel nu prea am plecări mai mari de 10-12 zile consecutive, atunci sar de 14. Mereu e o nebuloasă pentru ele unde dispar atât, de ce dispar doar eu…  deci cred că acolo aș vrea să mă vadă și să înțeleagă cât de serios e motivul pentru care stau departe… și, zic eu, ar putea spune „mommy kicks a**!” altor pisici, dar poate sunt subiectivă.

3 întrebări despre pisici la care cauți încă răspuns

  • de ce e musai să plângă la 4 – 5 AM aproape în fiecare zi până când mă trezesc, doar pentru a se întoarce apoi în pat?
  • ce găsesc atât de fascinant la… măsline?
  • la ce se gândesc când se freacă obsesiv de monitorul laptopului?

Miss Yuki de vorbă cu ALTHEEA și FIGARO

BIOGRAFIE

Altheea: Numele meu de scenă este Miss Altheea, fac parte din stimata rasă de persană de angora, sunt născută pe 4 aprilie și am 9 ani. Nu știu ce sunt zodiile, dar probabil că orice aș fi e de natură imperială. Ambii mei părinți erau persani de angora, tata era alb ca mine… dar mult mai mare. Mama era gri-petrol. Înțeleg că erau de undeva de prin Târgu-Jiu, unde este și Coloana Infinitului. Care probabil le aparținea lor, desigur.

Figaro: Numele meu e Figaro, dar mama mă mai strigă și Don Figaros, Figgy, Sugismund the Greatest, Purrito, Fighișor, Tzutzurel și o altă duzină de astfel de nume. Sunt Fecioară, deși nu s-ar zice (în sensul că mă port mai mult ca un Leu) și am aproape 13 ani.

O ZI DIN VIAȚA FELINĂ

Altheea: Nu pot dezvălui chiar tot, este vorba de intimitatea mea, până la urmă. Dar să zicem că este un program foarte echilibrat și interesant, la care muritorii de rând nici nu ar putea visa. În mare parte este vorba de sesiuni intense de venerare a delicatei mele ființe.

Figaro: Păăăăi… mă trezesc când se trezește mami, merg să mănânc pliculeț, apoi fac plajă pe geam, apoi încerc să mă pun pe mami ca să nu se îmbrace să plece… dar ea tot pleacă. Așa că mă întorc la plajă. Dorm. Mânânc. Dorm. Mă spăl. Mânânc. Dorm. Mă spăl. Aștept la ușă, fac ceremonialul de întâmpinare mami, aștept să își facă cina, inspectez mâncarea să mă asigur că e de bună calitate, iar după ce termină îi fac masaj pe burtică – e fff important pentru digestie, deși unerori ea se strâmbă și zice că o doare că sunt gras – apoi torc și dorm și aștept să fiu cărat în pat unde mai dorm. Până la 4-5 AM când e vremea pentru vocalize. Visul meu secret era să fiu tenor, dar nimeni nu pare să mă înțeleagă.

PREFERINȚE MUZICALE

Altheea:

Figaro:

PREFERINȚE CULINARE

Altheea: Pliculețele Royal Canin, gama pentru persane, evident. Și carnea de porc.

Figaro: Îmi place mâncarea. Ah? E pe alese…?! Îmi plac bețișoarele din carne și Shezir-ul de vițel și tonul din conservele pe care le mănâncă mami. Și ciupercile! Și pepenele roșu! Și roșiile cherry! Și mazărea!… aaaa, cât spațiu ai? Ar putea dura ceva….

MODELE
Altheea: Nu cred că m-ai întrebat așa ceva… sunt o doamnă, o să mă fac că nu am auzit această impertinență…
Figaro: Mami zice că semăn cu un motan Figaro din desenele Disney, dar eu personal nu îl cunosc. Am avut demult un prieten bun, Ginfo – era mai mare decât mine și avea blana lungă așa, ca sor’mea și era cafea cu lapte, cum e cafeaua pe care mami o bea când stă acasă. Era idolul meu!

CALITĂȚI
Altheea: Mi-este greu să fac o diferențiere între multele calități ale mele. Să zicem că oamenii mei par să aprecieze foarte mult curiozitatea mea, atitudinea mea grațioasă și felul în care știu să mă alint.

Figaro: Mami îmi zice ff des „găsane” – asta e o calitate? Atunci e sigur importantă la cât de des e menționată. Altfel, aș zice că sunt un foarte bun torcător, maseur și calmant.

EPIC & FAIL MOMENTS
Altheea: F… cum?! Ce e aia „fail”, eu nu cunosc asemenea cuvinte nedemne… Mama a zis că nu avem voie să folosim cuvântul cu „f”, probabil că la ăsta se referea.

Figaro: Pfff…. Ce vorbești? Mama folosește tot timpul cuvinte cu „f”! Mai ales dimineața, când sună aparatul ăla de îl are mereu după ea și din care ne mai pune tati vocea ei când dispare din casă mai multe zile.

Altheea: Mă rog… cât despre momente epice… tot ce fac eu este epic. Azi am avut o spălare de guleraș EPICĂ și am primit niște mângâieri EPICE și am avut o sesiune de uitat în oglindă EPICĂ și… înțelegeți voi ideea.

Figaro: Un moment rușinos din existența mea… am avut mai multe, sincer. Eu sunt recunoscut pentru agilitatea mea, niciodată nu ratez ținta. Dar o dată am calculat cu 1 mm greșit și am dărâmat o farfurie care s-a spart… aveam 1 an… mă bântuie și acum. Iar când am stat într-o garsonieră care avea ieșire spre o curte interioară… după o ploaie, am mâncat niște delicatese interesante – melci – și pentru că nu am putut să îi termin, i-am adus acasă pe câțiva, în castronul meu. Aparent nu au vrut să stea acolo și mami nu a fost deloc fericită când a văzut ce am făcut… Ah, cât despre sor’mea, la scurtă vreme după ce a venit în casă, mama i-a luat un șoricel fancy, cu cheiță și când l-a văzut că se mișcă… ea s-a speriat foarte tare de el, a hâhâit și tot tacâmul, de parcă era un monstru viu. ĂLA a fost un EPIC FAIL!

Altheea: Impertinentule! Dragă Yuki, poate poți scoate asta la editare…? nu editez nimic… și eu aș spune la fel dacă m-ar tachina un motan, indiferent de cât de frumos e…

JUCĂRII FAVORITE
Altheea: Îmi plac jucăriile cu apă… am cam 3 astfel de dispozitive în casă și l-am solicitat și pe al 4-lea. Aștept. Îmi fac plăcere și șnururile cu ciucuri bogați, tati îmi aduce mereu acasă câte unul nou pe care îl stric cu grație și infinită demnitate.

Figaro: Punctul magic roșu care apare uneori când mami ia un băț din sertarul din bibliotecă și dă „click” pe buton. Și șnururile, după ce le lasă Altheea fără ciucuri… tati știe să facă niște lasouri dansante pe cinste din ele…

MULȚUMIRI ȘI NEMULȚUMIRI – DESPRE OAMENI
Altheea: Îmi place că am un loc înalt în casă, doar al meu, de unde îi pot studia pe toți. N-am alte nemulțumiri majore legate de locul în care stau. Cât despre oamenii mei… sunt foarte încântată de sesiunile de mângâieri pe care le primesc de la tati, de fiecare dată când le cer, inclusiv la 3 AM. A învățat să mă mângâie cât doarme, ceea ce denotă un talent real. Nu mă enervează nimic la el. Apreciez că mami știe foarte clar preferințele mele culinare și le respectă întocmai și înțelege repede ce vreau, dar mă enervează la culme că în fiecare dimineață mă stresează să îmi curețe ochii și uneori mai face asta și cu urechile și vai!!! O dată pe lună îmi scurtează unghiile, o atrocitate!!!

Figaro: Eu n-am nemulțumiri… poate doar că trebuie să plece destul de des de acasă, îmi place în perioada aia când apare un brad în mijlocul casei și urmează și niște zile în care ei nu ies din casă, aia e cea mai tare! Mami mă enervează foarte rar, când vrea să mă pupe pe bot și știe că eu nu suport asta… dar o înțeleg, se pare că am un bot de top-pisică. Ador casa noastră și faptul că am o păturică doar a mea… poate mi-aș dori o curticică, dar merge și așa.

FRICI
Altheea: Mi-e teamă că uneori părul meu superb nu o să mai crească la loc la fel de repede precum cade și o să am un guleraș… banal!

Figaro: Că se va termina mâncarea din castron și din dulap și din frigider…

INTERNAUȚEALĂ
Altheea: Probabil că aș urmări toate personalitățile feline importante și ultimele trend-uri în materie de îngrijit lăbuțele și blănița. Și filmulețe cu cascade de apă. Și epic-fails ale câinilor.

Figaro: Pe YouTube, pe Tasty Channel.

MESAJE ȘI PETIȚII PENTRU CELEBRITĂȚI ca Tweety, Tom, Jerry și Mickey Mouse etc

Altheea: E sub demnitatea mea să vorbesc cu ființe inferioare mie… Și cum nu prea există ființe superioare mie, în principiu e sub demnitatea mea să trimit mesaje oricui. Eu ar trebui să primesc petiții, eu nu trimit nimic! Poate doar scrisori cu sugestii de îmbunătățire a interacțiunilor față de mine.

Figaro: Da, aș vrea să le spun fabuloșilor Tweety, Jerry și Mickey Mouse să se relaxeze mai mult, să facă niște tratamente speciale… am auzit că dacă stau câeva ore într-un castron cu ghimbir, miere, vin, sare de mare, piper și mentă le face foarte bine la ten celor din… rasa lor. Îmi pot face apoi o vizită.

VISE ȘI DORINȚE
Altheea: Un piedestal de catifea, cu pernă din mătase imperială, construit special pentru pervazul de la dormitor și care are încorporat un „plici” automat pentru lovirea potențialilor intruși…

Figaro: Un castron care se reumple singur cu cheese treats și care nu se strică niciodată. Și mai mult timp liber pentru mami ca să stea numai cu mine acasă, pe canapea, învelită în păturica mea preferată, indiferent de anotimp.

VIAȚA ANTERIOARĂ
Altheea: Cu siguranță am fost pisica unei zeițe egiptene. Sau o zeiță egipteană.

Figaro: Eu cred că am fost câine. Și cred că m-am descurcat foarte bine și d-asta am venit în viața asta într-o formă evoluată…

SFATURI PENTRU PISICI ȘI OAMENI
Altheea: Fiți fabuloase, aveți mereu grijă la postură și atitudine. Cereți ce vreți și când primiți… ignorați pentru câteva minute și când ei nu se uită, atunci dați frâu liber entuziasmului. Își iau lumea în cap altfel. Cât despre stăpâni… nu contraziceți niciodată pisica. Niciodată!

Figaro: Fiți mereu acolo pentru omul vostru, chiar și când pare nervos sau supărat. Mai ales atunci. O să aprecieze sigur și e suficient pentru a obține pe termen lung orice vreți de la el. Iar pentru stăpânii din întreaga lume… amintiți-vă că noi trăim, în cel mai bun caz, aproape un sfert din viața voastră. Faceți-l să merite! Purr-purr-purr.

P.S Altheea și Figaro sunt exact cum i-a descris Laura.

Altheea – The Show (Lenka)

Pe Figaro – I’ll Be There For You (The Rembdrands)

Miss Yuki

I am a super awesome British Shorthair Blue Cat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.