Cum să îți faci pisica fericită în 7 pași simpli

Dacă te-ai întrebat cum să îți faci pisica fericită ai făcut deja primul pas spre o relație mai bună cu sufletul felin pe care l-ai luat în casă. Iar preocuparea pentru bunăstarea, fericirea și sănătatea animalului care-ți aduce atâtea bucurii pe care nu le poți explica altora este semnul că vă puteți face mult bine reciproc.
Deseori, pisicile sunt apatice, mofturoase, refuză să mănânce, ignoră toate NU-urile, chemările și tot ce-ai încercat să le înveți, miaună diferit sau din senin, nu mai acordă aceeași atenție jucăriilor și își modifică radical comportamentul social. Când veterinarii nu identifică nicio cauză fizică, trebuie să verifici lista celor 7 lucruri pe care le ai de făcut în calitate de sclav al patrupedului cu care împarți spațiul.

ÎNAINTE DE ORICE, IUBEȘTE-ȚI PISICA! E adevărat că pisicile se descurcă foarte bine singure, sunt independente, n-au nevoie de prea multe și poate de asta ai și ales acest animal de companie. Dar trebuie să simtă că-ți pasă, că au parte de atenție, companie, dragoste, mângâiere. Vorbește și joacă-te cu pisica mai mult timp decât petreci spunându-i NU… oferă-i atenție când are nevoie și libertate când îți dă semne că asta vrea. Asigură-i un mediu emoțional stabil, precum și un spațiu curat și atractiv. Ai grijă la gesturile care o deranjează (mângâiatul pe pernuțe sau pe coadă, spre exemplu). poți mângâia pisica pe burtă doar dacă te lasă, ca semn de încredere, iar când nu mai are chef să fie atinsă, nu insista, pentru a evita răzbunarea gheroasă 🙂 Evită mișcările bruște, iar dacă ai un copil, învață-l cum și când să mângâie pisica pentru a evita situațiile neplăcute și pentru a construi o relație armonioasă.

ATENȚIE LA HRANĂ! Asigură-te că ai ales dieta corectă pentru pisică, în funcție de rasă, greutate, vârstă, sex, activitate. O pisică junioară abia salvată de pe stradă nu are același regim cu al unei pisici junioare născute și crescute în casă, mai ales una de rasă. Cu atât mai puțin cu al unei pisici castrate de 7 ani. Anumite rase sunt predispuse genetic la boli de piele, inimă, rinichi și altele, așa că e important să te documentezi încă de la începutul relației cu pisica, să urmărești nu doar ce-i place sau ceți spun alții, să afli opinii avizate de la veterinari, să cântărești lunar pisica, iar dacă e prea grasă ori prea slabă să te folosești de un pahar gradat pentru a-i stabili cantitatea de mâncare uscată, și să fii atent la compoziția acesteia. De cele mai multe ori, indicațiile de pe cutiile cu mâncare pentru pisici nu se potrivesc deloc cantitativ cu nevoile pisicii tale și e foarte important să îți analizezi pisica înainte s-o îndopi lăsându-i boluri pline de boabe sau s-o limitezi la o masă pe zi… Iar apa trebuie schimbată zilnic!

MONITORIZEAZĂ STAREA DE SĂNĂTATE! Încă de la prima vizită la veterinar vei vedea ce nevoi are pisica în mediul în care trăiește și se joacă, afară sau în casă, de unde provine și de ce are nevoie, așa că, urmează schema vaccinurilor și mergi cu pisica la control de 2 ori pe an chiar dacă ți se pare sănătoasă tun. Sterilizarea îi face mai bine decât chinul prin care trece dacă nu ești în stare să ai grijă de pui, tratamentele anti-purici și cele împotriva viermilor sunt constante dacă pisica stă pe afară, cipul este obligatoriu, iar fiecare semn care-ți indică o problemă trebuie să te ducă la medic: urechi murdare, ochi infectați, strănut, lipsă de energie, sângerare, modificări în scaun, comportament agresiv sau dimpotrivă, apatic, orice rană, orice modificare neobișnuită în greutate, orice reacție anume la un tip de mâncare, vomă etc

ASIGURĂ-I CURĂȚENIE!  Zilnic trebuie să-i cureți litiera (iar aceasta trenuie plasată într-un loc în care să aibă intimitate) și să înlocuiești nisipul săptămânal. Sunt unele nisipuri mai longevive, dar trebuie să verifici mereu ca în litieră să fie cantitatea potrivită de nisip, să fie curat, proaspăt, să cumperi un covoraș special pe care să-l pui pe lângă litieră ca să nu se împrăștie apoi nisipul prin casă; nu uita să aspiri cel puțin o dată pe săprămână prin toate colțurile, să ștergi praful, să cureți blana, să te asiguri că nu folosești produse toxice pentru parchet sau insecticide care să-i afecteze căile respiratorii. În ce privește spălatul pisicii, dacă e vorba de una ținută doar în casă, nu e nevoie de toaleta totală o dată pe an sau dacă e plină de praf și scame, în rest, curăță pisica la fund când e absolută nevoie. Pisicile se spală singure și nu toate au o relație bună cu apa. Au apărut tot felul de șampoane uscate bio, așa că poți testa un produs de acest gen la nevoie.

DIVERSIFICĂ ACTIVITATEA!   Pisica trebuie să aibă jucării diferite, potrivite pentru vârstă, interes, nivelul de activitate. Asta nu înseamnă că trebuie să-i cumperi lunar ceva nou, ci poți să asiguri că are un ghem, două mingi de consistențe diferite, o jucărie cu pene, una cu șnur sau șoarece, un laser funcțional, ambalaje de staniol, o cutie încăpătoare, o pungă de hârtie fără mânere. Oricum se joacă doar cu ce are chef, dar important e să încerci să te joci cu ea zilnic încercând activități diferite. Unele pisici pot fi antrenate să meargă în ham sau lesă prin casă ori pe afară, așa că dacă îți faci timp pentru asta, s-ar putea să vă distrați pe cinste. De asemenea, e important ca pisicile să aibă acces la geam, să admire peisajul, oamenii și să vorbească în limba lor cu zburătoarele pe care le iau în vizor. Unele pisici adoră să stea pe sau lângă calorifer și pentru asta s-au făcut tot felul de suporturi din care poți alege modelul potrivit. Un ansamblu de joacă, un pătuț sau un coș special și mai ales un dispozitiv sau sisal pe care să-și ascută ghearele sunt pe lista achizițiilor importante pentru fericirea pisicii. Spațiile de joacă trebuie mutate periodic pentru a evita plictiseala și pentru a stimula interesul. Și nu uita că pisica e totuși un animal care vânează, așa că stimulează-i simțul ăsta cât mai distractiv, pentru a-ți feri mobilierul, mâinile sau picioarele de atacuri agresive. Nu uita să iei în calcul și nevoia de intimitate a pisicii, iar un loc special în care să se retragă – o căsuță sau o cutie – e pe lista principală de achiziții.

CREȘTE PLANTE PENTRU PISICI. Iarba-mâței se găsește sub multe forme la petshop, dar pe lângă asta care conține nepectalonă, compus chimic care extaziază felinele, poți lăsa felina să mestece valeriană, grîu verde, lemongrass, rozmarin sau cimbru din ghiveci.

VORBEȘTE CU PISICA, fii atent la reacțiile și sunetele ei, răsplătește-o de fiecare dată când face ceva ce i-ai cerut, arată-i că e importantă, altfel, o pisică ignorată se poate transforma într-una agresivă, antisocială sau răzbunătoare.

OFERĂ-I UN MEDIU ATRACTIV. Felul în care aranjezi mobila pentru a-i permite sau îngrădi accesul la ce are nevoie este extrem de important. Urmărind atent pisica, poți vedea exact unde vrea să se urce, să își ascută unghiile, să se ascundă, ce o face curioasă și îți poți proteja astfel bunurile aerisind spațiul de locuit pentru ambele părți.

Miss Yuki

I am a super awesome British Shorthair Blue Cat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.