Dieta vegetariană pentru pisici – modă sau nevoie?
Dieta vegetariană pentru pisici are din ce în ce mai mulți adepți. Dar pisicile au nevoie de nutrienți, nu de ingrediente, și dacă putem să facem rost de ele din alte surse, pisicile care stau în casă pot trăi ok cu dieta vegetariană, spun mulți oameni de știință și medici veterinari. Dacă tu ești vegetarian, nu e ok să-ți propui ca și pisica ta să fie vegetariană, mai ales dacă e ferală, dacă are probleme de sănătate, dacă nu ai consultat un medic, literatură de specialitate, liste întregi de produse sau nu ai vrem să îi cumperi ori să îi gătești ce trebuie. Geme netul de articole despre abuzurile la care sunt supuse pisicile, de ce să faci și tu unul?
E clar că o pisică leneșă care să doar în casă nu are neapărată nevoie de mâncare cu resturi de iepure, pui, porc, vită, animale pe care nu le-ar mânca oricum nici dacă ar fi sălbatică. Dar are nevoie de o dietă echilibrată, iar de cele mai multe ori, substanțele extrase din procesarea cărnii acestor animale ajută pisicile mai mult decât o dietă vegană. Nu încerca, așadar, să hrănești pisica doar cu legume și fructe și în niciun caz cu alea care le fac rău și le pot cauza alergii. În niciun caz cu lapte, după vârsta de 3 luni, că vomită.
Sunt o mulțime de afaceri cu mâncare pentru pisici „vegane” care au înflorit tocmai pentru că există pisicari vegani isterici care urmează mai degrabă o modă absurdă și fără motivație substanțială.
Mai precis, pisicile au nevoie de lucruri care se găsesc în cărnuri: taurină, acid arachidonic acid, vitamina A și vitamina B12, lipsa acestora afectând funcționarea ficatului, a inimii, pierderi de auzi și iritații pe piele. O pisică ferală se hrănește cu nutrienții din rozătoare, păsări, reptile mici și amfibieni. Unele s-au adaptat și preferă plantele. Hrana uscată combină derivatele din animale și plante, dar majoritatea combinațiilor din mâncare ieftină nu au valorile nutriționale potrivite, iar trecerea bruscă la o dietă vegetariană fără analize medicale și suport, e o pedeapsă pentru psicile care nu au fost învățate să proceseze anumite alimente. Când cumperi mâncare umedă sau uscată, trebuie neapărat să te asiguri că proteina e trecută prima pe lista ingredientelor. Iar dacă ai de gând să alegi doar cereale, asigură-te că dieta pisicii nu va fi lipsitp de taurină, altfel o condamni la boală.
De 15 ani pe piață, cei de la Evolution Diet, susțin că mâncarea lor vegană crește durata de viață a animalelor, iar cei de la Harbingers of a New Age, creatorii suplimentelor “Vegecat” oferă și rețete pentru pisicarii care au vreme să gătească. Dar nu există niciun studiu ștințific, pe bune, care să dovedească eficiența acestora.
Important e să vezi care e starea de sănătate a pisicii, să vorbești cu un specialist, să alegi cu grijă produsele și ingredientele, apoi să introduci elemente vegane în dieta pisicii, iar dacă ea se comportă bine, să continui până ce se obișnuiește complet. Poți oricând să revii la dieta inițială, că pisica nu are memoria mâncării, ci anumite preferințe, dar important e ca mereu să le pui pe ele pe primul plan.
În cazul meu, e simplu: ador carnea. Nu mă dau în vânt după porcării, prefer mâncarea umedă pe care nu trebuie să o molfăi, chestiile light și delicioase. Știu să recunosc cu ochii închiși o bunătate ca Applaws, dar sunt mulțumită și cu clasicele Hill’s, Royal Canin și uneori Purina. Nu-mi imaginez viața vegană, mai ales de la ultima combinație cu morcovi, dar dacă apar lucruri sănătoase și studiate, s-ar putea să încerc așa, un pic…