De ce vomită pisica? Cauze și tratament
„De ce vomită pisica?” s-au întrebat într-un glas, după ce-au curățat toată gresia din baie, Oamenii mei.
Nu știu să le zic exact, dar e prima dată când încerc să dau semne că aș vrea la medic…
Am fost lăsată singură vreo 4 zile. Am avut parte, o dată pe zi, de o cutie de mâncare umedă și de boabe la discreție. Doar că mie bobițele nu-mi prea plac. A fost cald, mie mi-a fost foame, și, pentru că mi se pare plictisitor să mănânc singură, am mâncat cu prietena umană o dată pe zi, cu poftă.
Posibile cauze?
- Până acum n-am eliminat niciun ghemotoc de blană. Poate de-asta vomit.
- Până acum n-am fost atricată la burtică, dar nici n-am mâncat așa de stresată. Să fie asta cauza?
- E posibil să fi mâncat în terine unul din următoarele alimente toxice? Nu cred… Au fost și niște struguri pe masă, dar nu-mi amintesc de ei nimic. Să fi găsit unul pe jos și să-l fi topit cu poftă? Cine mai ține minte…
Dar vă las lista de alimente de evitat:
– Ceapa conține o substanta care are efecte negative asupra globulelor rosii din sangele pisicilor, adică provoacă distrugerea hematiilor și din acest motiv pisicile fac o formă de anemie denumita anemia Heinz. Usturoiul conține aceeași substanță, dar intr-o cantitate mai mica.
– Roșiile verzi și cartofii cruzi conțin o substanță amara și toxică solanina glicoalcaloida ce provoaca tulburari ale sistemului digestiv la pisici. Roșiile coapte au o cantitate mică din această toxină și nu reprezintă un pericol.
– Ciocolata si cafeaua au o substanță denumita teobromină ce este toxică și, în funcție de cantitatea ingerată, poate afecta organele interne, inima, rinichii, plămânii, dar și sistemul nervos al pisicii.
– Strugurii și stafidele se numără pot provoca alergii severe.
– Avocado conține persină, o substanță care le poate afecta pisicilor mușchiul inimii.
– Berea și alte Băuturi alcoolice duc la distrugerea sistemului nervos la toate speciile de animale, producând dezorientare, dificultate de respirație, tremur, comă, diaree și incapacitatea de coordonare a mișcărilor.
- Nu dau semne de slăbiciune, nu-s apatică, dar voma de culoare maro produsă în ultimele 3 zile la aceeași oră mă îngrijorează.
- S-ar putea să mă fi îmbolnăvit un pic la intestin?Am auzit că dacă merg la medic, se face examen coproparazitologic pentru depistarea viermilor intestinali sau a altor paraziți și tratarea lor. oricum mă deparazitează, trebuie să fac și vaccinul anual, of, se adună. Medicii spun că se încearcă eliminarea alergiilor alimentare prin folosirea unei diete pe o perioadă de 6-8 săptămâni. Aceasta constă în folosirea unei surse de proteină diferită de cea uzuală, una pe care pisica nu a mai primit-o până acum. Se continuă schimbarea dietei prin adăugarea de fibre în aceasta sau utilizând diete cu un grad ridicat de digestibilitate. După aceste etape diagnosticarea se complică.
- Nu am mâncat plante otrăvitoare, dar știu că m-as atinge de superbități ca: begonia, dalia, trandafirul, trandafirul miniatural, panseluțele, violetele sau grâul.
- Sunt sigură nu am niciuna din următoarele 10 afecțiuni. Dar trebuie să mă caut
1. tumori
2. accident vascular cerebral cauzat de caldura
3. gastroenterita
4. dischinezie biliara
5. afecțiuni ale glandelor suprarenale
6. dislocarea stomacului
7. paraziții intestinali
8. obstrucționarea esofagului
9. disfuncții metabolice
10. disfuncții renale
Oamenii mei se simt nasol. Și eu m-aș simți la fel dacă mi-ar zice un medic să aduc proba de vomă la cabinet. Scârbos. Important e ca ei să știe să explice măcar câteva chestii despre culoare, consistență, conținut și miros. Medicul va afla dacă pisica suferă de vreo boală intestinală, și va da tratamentul corect.
Ce tratament aș putea urma:
- schimbari ale dietei
- medicamente antivomitive
- antibiotice pentru ulcerele provocate de bacterii
- corticosteroizi pentru tratarea bolilor inflamatorii
- operatie in cazul unei tumori
TOATE se rezolvă după vizita la medic. Soon, la BIOVET.