De ce torc pisicile? De ce miaună?
Pisicile torc şi miaună pentru a obţine ce vor, spun majoritatea pisicarilor. Să începem, însă, prin a aplauda pisicarii, în general, pentru alegerea de a avea o pisică în casă. Un studiu realizat de o echipă de cercetători ai University of Minnesota Stroke Center Some, timp de 10 ani, arată că proprietarii de pisici au cu 40% mai puţine şanse de a suferi un atac de cord. Şi nu doar prezenţa pisicilor e benefică, mai ales torsul lor şi mieunatul de plăcere ne fac bine, pentru că ne destind. Asta şi pentru că torsul lor e la o frecvenţă de 220 până la 520 hertzi, în vreme ce plânsul unui copil se întinde de la 300 la 600 hertzi.
Torsul e o strategie de comunicare dezvoltată de pisici pe parcursul domesticirii, ca reacţie la factorul uman şi pentru a obţine diferite avantaje. Au evoluat de la avantajul fizic – reducerea durerii, vindecarea rănilor, creşterea oaselor (despre care unii specialişti spun că ar fi asociate intenţiei torsului) – la avantajele pe care le pot obţine alături de oameni: atenţie, mâncare şi curăţenie.
Mienunatul se schimbă din copilărie până la bătrâneţe, odată cu adaptarea la mediu. Pisoii alertează fiinţele din jur asupra propriilor nevoi (foame, sete, frig, frică), mai ales că nu văd şi nu aud, apoi îşi schimbă tonul vocii în funcţie de reacţia la mediu şi oamenii din jur. Apoi dezvoltă o grămadă de artificii: ciripit, sâsâit, urlat, mieunat subţire până la… grohăială din aia urâtă, să-şi exprime sentimentele.
Când şi cum miaună pisica ta? Care sunt felurile de mieunat?
– mieunatul de salut, languros şi mai subţire, la primul contact cu omul sau la chemare – adresare. Omul salută, dar poate răspunde pisicii când nu mai miaună, dacă nu are chef continuu de vorbă;
– mieunatul de foame. De la trezirea umolui şi până când îşi vede mâncarea în farfurie, pisica îşi anunţă intenţiile. dacă pisica primeşte mâncarea la ore fixe, nu ma urlă în asemenea hal;
– mieunatul pentru atenţie. Se foloseşte împreună cu privirea de miloagă atunci când mănânci ceva, chiar dacă nu e petru ea. Dacă simte că o ignori, pisica îşi cere dreptul de a fi admirată, mângâiată, jucată etc
– mieunatul pentru acces. Poate vrea la baie, în cămară, în cutii, sub pat sau cine ştie pe unde… adică fix acolo und eoameni nu i-ar oferi acces. Sau au rămas blocate pe-afară. Mieunatul-jelanie e semnul de atenţionare.
– mieunatul pentru împerechere. Sunet nasol pentru oameni, când pisicile îşi exprimă disponibilitatea şi dorinţa, după caz.
– mieunatul de ceartă. Deseori confundat cu mieunatul pentru atenţie. Sunt pisici care pur şi simplu stau într-un loc şi miaună că nu pot ajunge în anumite locuri sau să facă altceva decât să stea, din varii motive. Şi te ceartă 🙂
Niciunul din felurile astea de mieunat nu trebuie ignorat, pentru că înseamnă că nu vreţi să vă cunoaşteţi pisica ori să fiţi atenţi la nevoile ei. Iar când mieunatul de schimbă sau devine supărător, faceţi o vizită la veterinar pentru un control medical. Şi, în niciun caz nu certaţi sau violentaţi pisica fiindcă miaună!