Cum să transporți pisica în avion

Iată cum să transporți pisica în avion: urmează câteva sfaturi simple să treci mai ușor peste statistici (în ultimii 10 ani au murit 40 de pisici în avion, 15 au fost rănite, 45 au fost pierdute, și vreo 89 au fost traumatizate în urma zborului). Verifică pe site-urile companiilor aeriene, înainte să îți iei biletul de călătorie, condițiile cu privire la transportul animalelor! Pisica poate călători cu tine în cabina de pasageri, dacă nu depășește 5-10 kg, cu tot cu cușcă sau în cală, într-un compartiment special (nu la bagaje) aerisit și încălzit – dar nu e indicat să lași acolo o pisică mega dependentă de tine!
Dacă e super necesar să îți iei pisicuța cu tine pe unde te duci cu avionul, ține cont de faptul că o supui la un chin – departe de mediul ei, alături de necunoscuți, fără urmă de control. Așa că sună-ți veterinarul pentru sfaturi aplicate dacă pisica are nevoie de vreun vaccin sau suferă de ceva, verifică toate condițiile companiei aeriene cu care vrei să zbori, precum și ale hotelului sau locului unde vei merge, și pregătește următoarele lucruri:

1. ASIGURĂ-TE CĂ AI CERTIFICAT DE SĂNĂTATE cu vaccinurile la zi

Pisica trebuie să fie declarată aptă – din toate punctele de vedere – să te însoțească în zbor. E posibil să ai nevoie și de un certificat sau de o dovadă specială, obținută cu cel mult 10 zile înainte de zbor, că are toate vaccinurile la zi și e sănătoasă. Pisica trebuie să fie microcipată! Majoritatea companiilor aeriene cer și Pașaport de călătorie internațional sau european – pe care îl eliberează medicul veterinar. NU poși călători cu o pisică gestantă!

2. PREGĂTEȘTE CUTIA DE TRANSPORT și IA O JUCĂRIE PENTRU PISICĂ.
Unele companii aeriene specifică obligativitatea de a avea cușca IATA doar la cală, la altele (TAROM, de exemplu) și pentru cabină. Cumpără o cușcă omologată pentru transport aerian. Cutia de transport trebuie să fie curată, călduroasă, să asigure spațiu și ventilație. Jucăria favorită a pisicii trebuie neapăprat să fie în cutie. Dacă nu ai indicații online de la compania cu care zbori (și în funcție de locul unde vei pune cutia, cu tine în avion, la picioare, sau la cală), încearcă să contactezi telefonic compania aeriană să-ți confirme în scris care sunt dimensiunile sau să îți confirme că dimensiunile cutiei pe care o ai deja sunt ok – să știi ce să faci în cazul în care acestea le depășesc pe cele impuse de ei. Antrenează-ți pisica – adică pune-o zilnic, pentru jumătate de oră, în cutia cu pricina, măcat cu 10 zile înainte de a pleca. Pisica are nevoie de timp să se familiarizeze cu cutia, să nu se manifeste violent în timpul transportului sau în timpul zborului. Dacă ai cum să pui în cutie și niște treat-uri care-i plac, cu atât mai bine.

3. VERIFICĂ TOATE CONDIȚIILE COMPANIEI AERIENE și alege să zbori cu animalul lângă tine, nu-l lasă la cală, mai ales dacă știi că este super atașat. Verifică taxele de rigoare transportului animalului de companie. un telefon înainte de a rezerva biletul tău, pentru ca angajații să îți poată confirma sau nu dacă este loc pentru animal la zborul ales de tine, pentru că este permis un anumit număr de animale pe aeronavă, în funcție de mărimea acesteia. La îmbarcare, fă un pustiu de bine și întreabă persoana de lângă tine dacă are alergie la psici, să apuci să faci schimb de loc cu altcineva. În aeroport pisica trebuie să stea doar în cușcă, iar la zona de securitate și control,  trebuie scoasă din cușcă pentru a fi verificată.
Important e să fiți siguri că aveți toate datele de compania aeriană înainte de a ajunge la aeroport și să urmați toate regulile.
Dacă vreți să luați bilete la zboruri cu escală, fiți și mai atenți, alegeți zboruri cu câteva ore între ele, să aveți timp să îngrijiți pisica, în loc să alergați isterici prin aeroporturi…

Miss Yuki

I am a super awesome British Shorthair Blue Cat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.