Cum să îngrijești blana pisicii
E important să știi cum să îngrijești blana pisicii, să o ajuți să fie curată, veselă și sănătoasă. Nu toate pisicile stau la periat, fie pentru că sunt mofturoase, fie pentru că… stăpânul n-a găsit ustensilele potrivite sau nu se descurcă prea bine cu ele. Dar se bucură după periere că au blana sănătoasă și strălucitoare (sau cel puțin așa li se pare oamenilor care simt că au făcut o treabă exclelentă). Și da, pisicile au nevoie de ajutor (mai ales dacă sunt de rasă), nu e un moft. Îngrijirea blănii stimulează circulaţia sangvină, înlocuieşte părul căzut cu fire puternice şi sănătoase şi previne căderea părului. În timpul pieptănatului, poți, de asemenea, să depistezi dacă pisica ta are vreo leziune sau să observi dacă are acarieni, purici, căpușe sau diverse leziuni ale pielii și să iei măsurile necesare. Periajul îți garantează și că pisica ta va înghiți mai puţin păr când se îngrijește singură şi se reduce numărul bilelor de păr pe care le elimină ulterior.
Ai o pisicuță cu păr scurt? Periaz-o o dată sau de două ori pe săptămână. Un British Shorthair e ok și cu o periere săptămânală, spun cărțile de specialitate.
VIDEO – CÂTEVA SFATURI
Ai o pisicuță cu păr mediu sau lung? Perierea trebuie făcută în fiecare zi.
VIDEO – CUM PERII O PISICĂ PERSANĂ
VIDEO – CUM PERII O PISICĂ MAINE COON
Pisica ta stă numai în casă? N-are sens să-i faci baie mai mult de o dată pe an, decât dacă s-a murdărit cu ceva ce n-ar trebui să ingerze când se linge ca nebuna. Dacă pisica are păr lung, o poți spăla de câteva ori pe an, s-o ajuți la curățat.
Ai o pisicuță cu pedigree? Ai grijă de ea ca de ochii din cap și nu aplica sfaturi „din auzite”, ci de la crescătorii de la care o ai. Mai ales dacă o duci pe la show-uri.
Puii învățați cu pieptănatul și periatul o să fie mult mai docili și mai drăguți la maturitate în timpul acestor sesiuni de îngrijire. NU TE GRĂBI!!! Acordă-i timp pisicii, ai răbdare, să vadă că îți pasă, că petreceți timp împreună și ea este, desigur, vedeta.
Ce conține un KIT DE ÎNGRIJIRE PENTRU PISICI
– pieptăn de metal cu dinții rari
– pieptăn cu dinții desi
– mănușă fină
– perie
– șampon special
Cum piepteni pisica
Te asiguri că LOCUL în care faci opreațiunea asta e confortabil pentru ea. Poate fi locul ei favorit, unde așterni o păturică. Folosești întâi pieptănul cu dinți rari, în direcţia de creştere a firului de păr, pentru descâlcire și netezire. În cazul în care ai o pisicuță cu păr lung și blana are noduri ce nu pot fi descâlcite, poți folosi o ferfecuță pentru a le tăia, cu grijă! Folosești apoi pieptănul cu dinți desi. Ai răbdare, fă pazue, dacă vezi că pisicii nu-i convine sau oferă-i cțte un treat pentru comportamentul docil. Insistă pe zonele preferate (cap, spate, abdomen sau coadă – aici trebuie să îți urmăreti atent pisica pentru că fiecare reacționează într-un fel, unele devin agresive dacă sunt apăsate într-o anumită zonă). Teoretic acum îndeppărtezi celule moarte, murdpria și părul căzut.
Cum perii pisica
Perierea se face tot în sensul creşterii firelor de păr, contribuie la descâlcire și ajută la îndepărtarea firelor moarte și a impurităţilor şi la descâlcire. După pieptănat și periat folosești mănușa, petru netezire (și masaj), contribuind astfel la distribuirea uniformă a sebumului pe toată suprafaţa blănii. Periajul creşte circulaţia sângelui, îmbunătăţeşte tonusul muscular şi stimulează cresterea părului, separă fiecare fir de par, ceea ce face că blană să strălucească şi să arate sănătoasă şi îngrijită.
Ce înseamnă năpârlirea și cum îți îngrijești pisica în perioada asta?
Năpârlirea este un fenomen natural de schimbare a blănii. Corpul pisicilor reacționează la diferențele de temperatură și lumină din mediile în care are acces, așa că să nu te mire faptul că pisicile care trăiesc doar în casă năpârlesc continuu și mai puțin, iar cele care stau pe-afară năpârlesc mai des și mai mult.
Năpârlirea NU se poate elimina, NU e o chestie de care poți scăpa și cine caută tratamente anti-năpârlire își pierde vremea, serios. Năpârlirea poate fi, însă, contrololată cumva prin dietă și îngrijire.
Hrana bogată în vitamine și în grăsimi bune (Omega 3 și Omega 6) ajută la catifelarea și hidratarea pielii pisicii. Royal Canin și Hills oferă soluții bune pentru asta. Pentru că hrana uscată conține gluten de grâu, porumb sau soia care cauzează uscarea pielii/ părului, e bine ca mâncare auscată să fie alternată cu cea umedă, de bună calitate. Poți încerca să-ți supui pisicuța unei cure cu vitamine ce pot fi puse în apă sau mâncare ori pot fi masate direct în blană. Unii medici mai recomadă și pastile cu ulei de somon, care trebuie administrate oral.
Alternativele pentru masaj sunt, de asemenea, recomandate – șervețele umede speciale care adună toate firele de blană rupte (Bramton Cat) sau spray-urile pentru îngrijirea blănii pisicii în această perioadă se pot dovedi achiziții utile.
Rolele pentru curățarea hainelor pot fi folosite și pentru blană, la finalul „operațiunii”, dacă pisica le suportă.
SAU POȚI ÎNCERCA NEBUNIA ASTA:
בפינת האיביי שלי להיום, מעולה למי שיש חתול :)לינק לאיביי – http://ebay.to/1NsuWAsתודה לדף איביי – המלצת מוצרים שווים בין חברים ומשפחה – הצטרפו לדף
Posted by אליאל הילל – העמוד הרשמי on Thursday, 25 June 2015