Cum dezvăț pisica să muște?

Una din întrebările care se regăsesc mereu pe site-uri și grupuri de pe Facebook  – „Cum dezvăț pisica să muște?” – e însoțită deseori și de mărturisirea „am țipat, am bătut-o”…  Mușcătura de pisică nu e de ici de colo – saliva pisicii poate cauza infecții! Așa că, vă rog, dragi iubitori și stăpâni de pisici, GATA CU BĂTAIA (pentru că pisica NU o înțelege și va fi și mai agresivă), eliminați violența din relația voastră cu pisica pentru a evita zgârieturile și analizați următoarele lucruri.

  1. Pisica mușcă și zgârie din 3 motive: vrea să se joace, vrea să se apere sau își simte amenințat teritoriul. Analizează atent situația și aplică o soluție potrivită. Dacă nu scoate niciun sunet, e posibil să vrea doar să se joace, dar dacă sâsâie sau mârâie e clar că-i ostilă! Nu repeta nici tu reșeala care i-a cauzat acest comportament.
  2. Taie-i ghearele, îngrijește-o atent (masă la ore fixe, periaj zilnic sau săptămânal, vizite periodice la veterinar). M-am obișnuit cu asta și nu mai am porniri 🙂
  3. Nu te juca așa cum te joci cu un câine, folosindu-ți mâinile (nici cu mănuși, nici cu păpuși) pentru că enervezi pisica sau o faci să devină agresivă. Dacă pisica e de fapt plictisită, oferă-i ceva cu care sa se joace – niște hârtii, ceva colorat, o minge de staniol, distrage-i atenția cu alte obiecte, ca să nu se mai repeadă la mâinile și picioarele tale. Cel mai mult mie îmi plac elasticele colorate cu care sclava mea umană își prinde părul. Apelează la jucarii pol, care pastrează distanța între tine și obiectul atacului, și sunt fie bețe de pescuit, fie jucării cu pene.
  4. Oferă-i recompense când se poartă frumos!
  5. Dacă e siameză, birmaneză sau altă rasă care e predispusă să muște fix mâna care-o hrănește, nu-i mai oferi niciodată mâncare din mână, asigură-te că nu te vede niciodată punând mâncarea în bol.
    Îi poți oferi trea-uri când e cuminte să fie mai prietenoasă.
  6. Dacă pisica e hiperactivă, las-o în pace să se liniștească sau ilozeaz-o în altă cameră vreao 20 de minute și atunci când vine la tine că așa are chef, oferă-i o mângâiere. Ah, ce-mi place atenția! Dar și atenția sporită poate determina agresivitate, așa că fii atent la semnele pe care ți le dă pisica ta și oprește-te când vezi că devine nervoasă!
  7. Îi poți distrage atenția lovind 2 cutii de metal sau jucându-te cu un pistol cu apă, dar numai dacă nu e sensibilă
  8. Ceart-o și ignor-o cel puțin 10 minute!
  9. Folosește un fluier cu ultrasunete și apoi obosește pisica jucându-te cu laserul (nu-l îndrepta niciodată către tine, doar către perete, covor sau zone libere, fără mult mobilier) 🙂
  10. Ultima soluție e să-i prinzi pielea de pe ceafă, asa cum făcea mama ei cu ea când era pui, așeaz-o ușor jos, ține-o câteva secunde și spune-i un „Nu!” răspicat. Nu urla, că se sperie sau prinde ciudă pe tine. Mie nu-mi place partea astea cu ținutul de după ceafă, mi s-a întâmplat de câteva ori… și ca să nu se mai întâmple am fost atentă și n-am mai făcut prostii mari.

Eu am fost destul de cumințică față de pisoiul birmenez pe care mami l-a avut acum câțiva ani și l-a donat unei familii pentru că atunci nu mai putea avea grijă de el. La 2 luni el mușca și sărea la picioare, se urca pe mami ca pe copac și era ciudățel, pentru că stătea singur în casă prea mult, mami n-avea timp să se joace cu el prea mult când venea, ci doar îl lua în brațe și ei nu voia asta). S-a dezvățat foarte greu de asta și numai când i s-a acordat atenție.
Eu mai mușc atunci când mă enervează tati după ce ne jucăm cu mânuțele și el vrea să mă prindă de mustăâi. Bine că el n-are mustață că i-as arăta eu…
Mi-am rănit oamenii cu 2 ocazii: prima când m-au luat în brațe până la lift și m-am speriat grav de întuneric așa că le-am înfipt gheare-l gât și a doua când m-au luat în brațe și au încercat să mă facă să stau în aceeași camera cu aspiratorul pornit. NU NU NU NU NU nici ei nu mai fac așa ceva, nici eu nu mă manifest agresiv 🙂

Pisica ta cum e?

p.s. În loc să-ți enervezi pisica pentru o filmare, mai bine o înveți să trăiască liniștită cu tine!

p.p.s Ascultă sfaturile specialiștilor!

Hai să ne educăm și noi un pic și să ne educăm și pisicile, fiindcă se poate, iar astfel de situații penibile – cum ar fi sunatul la 112 din cauza unei pisici agresive – ar putea fi evitate:

Miss Yuki

I am a super awesome British Shorthair Blue Cat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.