Cum alegi nisipul cel mai bun pentru pisica ta

Pisica ta e stăpâna ta. Asta e mantra pe care trebuie s-o repeți zilnic când te gândești cum alegi nisipul cel mai bun pentru pisica ta. Oferta e variată, dar să știi că răspunsurile sunt puține… Care e cel mai bun nisip pentru pisici, așadar? Și cât trebuie să scoți din buzunar?
Să le luăm la puricat 🙂

Dacă în urmă cu 80 – 100 de ani pentru pisicile care trăiau doar în casă încă se folosea nisip normal sau cenuşă din sobe, în ultimii 50 de ani s-a trecut la lutul absorbant (un produs utilizat pentru curăţarea petelor de ulei industrial în fabrici) care reușea să controleze mirosul de amoniac, apoi la nisipul care se agregă și nu se lipeşte de labele pisicii.

Dacă preferi aşternutul biodegradabil pentru litieră (compus din mai multe materiale: ziare reciclate, rumeguş, resturi de lemn, coceni de porumb, tărâţe de grâu sau coajă de portocală uscată) trebuie să ai în vedere schimbarea  rapidă și faptul că pisica o să împrăştie acest tip de aşternut în afara litierei. În plus, n-ai cum evita mirosul. Cost lunar: sub 10 lei/ lună

În magazine găsești în continuare atât nisip care nu se agregă (non – clumping), cât și nisip care se agregă (clumping). E făcut din clei sau plante. Primul tip absoarbe cantităţi foarte mari de urină și are și o capacitate mare de a absorbi mirosul de urină de pisică. Găsești sortimente fără substanțe adiționale pentru absorbţia mirosului, cât și sortimente care au aditivi adiţionali (bicarbonat de sodiu, cărbune) cu rolul de a controla mirosul neplăcut.  Important e să verifici litiera ca nu cumva să se adune urină pe fundul acesteia. Litiera trebuie spălată o dată pe săptămână!
Dacă pisica ta a fost obișnuită să iasă afară, e posibil să prefere acest tip de nisip.
Dacă a fost onișnuită la crescător cu acest tip de nisip poți continua să-l cumperi. E mai ieftin, oricum. Dar rispul e, totuși, ca pisica să-l împrăștie prin casă. În plus, produce mai mult praf.
Cost lunar: sub 20 lei/ lună

Al doilea tip de așternut igienic/ nisipul care se agregă (clumping) – permite eliminarea urinei şi a fecalelor din litieră fără a schimba toată cantitatea de nisip. Conține bentonită  – o substanță care permite nisipului să formeze un agregat solid atunci când absoarbe umezeală – sau fibre naturale care ajută la agregare. Important e că formează bulgărași ce pot fi scoși foarte ușor cu lopățica și nu e nevoie să schimbi tot nisipul din litieră ci să-l împrospătezi treptat.  O pisică de rasă va prefera mereu acest tip de nisip, pentru că produce mai puțin praf. O dată pe lună, însă, tot trebuie să speli litiera.
Cost lunar: 20 – 40 lei/ lună.

Ia în calcul:

  • preferințele și obiceiurile pisicii
  • preț
  • rasă
  • mediu (ai sau nu copii, unde e litiera, cât de repede schimbi nisipul)

Ce folosesc eu: SILICAT și când nu găsesc, Silicat Pet Expert.

Ce am testat și e ok dar nu ne-am lipit… Crystal Cat.

Ce aș testa la o adică: Geohellas.

Ce nu aș folosi niciodată: alte variante biodegradabile cică sau non – clumping.

 

Miss Yuki

I am a super awesome British Shorthair Blue Cat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.