Cum alegi litiera pentru pisică

E bine să știi cum alegi litiera pentru pisică, să stai și tu liniștit și fericit în curățenie, ca PisiMare și PisiMic. Pentru început ia în calcul vârsta și greutatea pisicii, apoi raportează-te la obiceiurile ei și spațiul de care dispui.
Litiera perfectă – din care să nu sară fir de nisip sau de praf – nu există. Dar poți alege cea mai bună variantă pentru tine și mai ales petru pisica ta – pentru că ea e cea mai importantă în povestea asta.

  1. Află cu ce litieră era obișuită pisica pe care ai adoptat-o sau cumpărat-o. Dacă e pisoi mic născut în casa ta sau luat de pe stradă, încearcă o litieră – tăviță mică, în culoare neutră.
  2. Alege o litieră care să fie mai mare decât pisica, dooh. Pisica vrea spațiu în interiorul litierei, să se poate întoarce ușor, să-și acopere comod urmele… Dacă ai un pui, alege o littieră sub 10 cm înălâime, dacă pisica a trecut de un an, deja poți trece la o litieră mai înaltă de 12 cm, să nu te trezești cu nisip peste tot.
  3. Optează pentru o litieră din plastic bio-degradabil, ușor de spălat. Dacă e și super inteligentă și degajă deja un miros plăcut, acoperind mirosurile urâte… cu atât mai bine. Ia în calcul și spațiul de care dispui și „vecinătățile” – să arate bine și să se integreze vizual în spațiul de care dispui. Litiera trebuie să-i fie la îndemână pisicii, nu înghesuită într-un colț greu accesibil sau așezată pe un coridor unde toata lumea să se împiedice de ea. Ideal, să fie departe de mașinării care produc zgomote puternice –  cum e mașina de spălat. Baia nu este cea mai fericită alegere, dacă nu aveți una cu aerisire sau geam.

O litieră te poate costa între 15 și 250 lei – în funcție de material, mărime, opțiuni. Dacă ai mai multe pisici, ai nevoie de mai multe litiere, căci intimitatea pisicii e sfântă!

Litiera descoperita (tăviță) costă între 10 și 50 de lei, în funcție de material, dimensiune, ramă (care împiedică aruncarea nisipului în afară de către pisică atunci când își acoperă excrementele). Mi se parea cea mai simplă și accesibilă variantă. Nu absoarbe mirosul, ci trebuie să alegi un nisip special pentru asta.  Dacă ai copii, nu e cea mai recomadată litieră – pentru că le oferă super ușor acestora acces la excrementele pisicii, cu care se pot juca oricând 🙂

29558PL
Litiera acoperită (cu capac și ușiță) este preferata pisicilor care adoră intimitatea și destul de urâtă de pisicile joviale, mai ales dacă e situată într-un loc circulat (gen hol). Spre deosebire de tăvițe, limitează posibilitatea ca nisipul să ajungă în exterior, nu lasa mirosul să se răspândească în cameră și împiedică împrăștierea urinei de către pisicile care fac din picioare. ocupă mai mult spațiu și costă mai mult. E mai ok pentru familiile cu copii.

38101PL

Litiera automată/ care se curăță singură are un senzor care se activează la câteva minute după ce pisica a plecat după ce și-a făcut nevoile și, cu o greblă specială, adună bulgării îmbibați cu urină sau excremente și le depozitează automat într-o pungă de plastic, care e ușor de aruncat. E o litieră mai scumpă, normal. Produce, însă, un zgomot neplăcut pe lângă pisică, atât la curățare, cât și atunci când așterne nisipul nou. Dar există destui fani – citește un articol pe tema asta de pe site-ul petsafe.net.

cat-genie

41JJK2QF04L

P.S. Eu abia mi-am schimbat litiera, am una mai mare, roz, super cool. Dar am pus ochii pe una care mi s-ar potrivi când mai cresc – că eu mai cresc  încă vreo 5 cm și 2 kile sigur anul ăsta 🙂
Căutatți și voi pe-aici ceva care vă place.

Miss Yuki

I am a super awesome British Shorthair Blue Cat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.