Ce trebuie să știi când adopți o pisică

Tot ce trebuie să știi când adopți o pisică sau când te hotărăști să cumperi una e că trebuie să găsești soluții la 3 probleme/ întrebări mari și late:  cât timp ai (pentru atenție și educație), cum pregătești casa (și familia – mai ales dacă ai un copil), cum găsești pisica potrivită temperamentului tău și mediului în care locuiești.

1. TIMP
Dacă ești plecat cel puțin 8 ore pe zi, iar pisica ar trebui să stea singură, mai gândește-te o dată… sau ia în calcul adopția sau achiziționarea a două pisici (pe care să ai grijă să le împrietenști una cu alta). Dacă pisica stă vreo 12 ore/ zi cu un om care are grijă de ea (hrană, joacă, iubire) o să fie fericită, dar dacă o să te vadă 10 minute dimineața și 10 minute seara înainte să te pui în pat o să te facă atent(ă) în cele mai neplăcute moduri…
P.S. Pisica NU este un cadou pe care și-l faci când îți vine sau ai chef să-l faci cuiba, bruc, ci un companion.

2. PREGĂTIRE
Organizează-ți lucrurile prin casă în așa fel încât să te asiguri că ai loc pentru litieră, jucării, spațiu și obiecte pentru ascuțit unghiile, spațiu pentru joacă, bolurile pentru mâncare, pregătește-ți bugetul pentru obiectele necesare (litieră,  nisip, mâncare potrivită, kit de îngrijire și calculează-ți bugetul lunar – între 40 și 150 de lei/ lună în funcție de calitatea și cantitatea produselor alese.)

3. ALEGEREA PISICII
Află cât mai multe despre pisici în general, caută centre de adopție sau felise, și fă un test online să vezi ce personalitate felină și ce rasă ți se potrivește. E minunat să adopți o pisică abandonată, indiferent că are 2 luni sau e mai mare. E adevărat că ți-ar fi mai ușor dacă tu ești o persoană mai liniștită și pedantă ca prima ta pisică ar fi una educată, dar și mai frumos e să crești și să educi tu o pisică! Cei de la centrele de adopție sau crescătorii ADEVĂRAȚI de pisici de rasă te pot ajuta cu sfaturi, îți pot recomanda cabinete veterinare etc.

Dacă n-ai idee de nume, poți consulta aici un DICȚIONAR util.
În caz că știi deja ce pisică vrei și îi cunoști data de naștere, vezi și ce zodie e și cum o să vă înțelegeți 🙂

 

Prima zi cu pisica

După ce-o aduci acasă în cutia specială de la veterinar (pentru că e important ca înainte s-o vaccinezi, să-i faci carnet de sănătate etc):

– las-o să iasă singură și să exploreze spațiul

– prezintă-i bucătăria și bolurile cu mâncare, apoi baia/ litiera. nu o forța să mănânce sau să meargă la toaletă dacă nu vrea

– stai pe jos și las-o să vină singură la tine, în liniște

– prezintă-i jucăriile și pătuțul!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.