Castrarea la pisici – un moft sau o necesitate?
Cât de indicată și sănătoasă este castrarea castrarea la pisici? Stăpânii spun, încă în mare parte, că pisicuțele suferă sau că ar trebui să facă măcar un rând de pui înainte să fie castrate – sau pur și simplu să ia pastile care să le mai aline căldurile. Medicii spun, însă, că toate astea-s mituri prepetuate aiurea și că e mult mai bine pentru toată lumea ca pisicile să fie castrate (asta dacă nu ești un crescător serios care îngrijește atent animalele astea, le plasează unde trebuie, se duce la concursuri etc) sau nu stai la curte și-ți dorești mult să ai grijă de o familie controlată de pisici).
CÂND ȘI DE CE SE RECOMANDĂ?
Castrarea la pisici este o necesitate, nu un moft. Dacă pisicile nu-și găsesc rapid partener de montă și nu fac pui, pot avea tot felul de probleme de sănătate. Și în cazul în care nu te afli în niciuna din categoriile menționate mai sus și nu iei nicio măsură ci îți pui dopuri de urechi în perioadele nasoale în care urletele sunt în toi, nu ești decât un stăpân leneș neinteresat de soarta animalului crescut. mergi cu motanul sau pisicuța la medic pentru sterilizare până la împlinirea vârstei de 10 luni! Se recomandă castrarea animalelor care au ajuns la maturitate și procesul de creștere s-a încheiat (ideal, înainte de primele călduri), deoarece hormonii sexuali au un rol important în dezvoltarea armonioasa a animalului.Injecțiile hormonale care amână ciclul pisicii nu sunt printre cele mai recomandate proceduri, putând duce la inflamații și complicații. Nu apleca urechea la „vorbele din vecini și bătrâni că pisicile castrate își pierd pofta de viață, iar motanii devin obezi si somnoroși”, există predispoziții la îngrășare, normal, dar tu ești cel care are grijă de dietă și joacă… Pe bune, vrei să stai în casă cu un motan care-și marchează teritoriul și poate deveni agresiv în călduri, doar pentru că vrei să „ajute” pisica vecinilor o dată pe an (și apoi puiii să ajungă pe stradă)? Suporți urlete nocturne lunare (dacă ai noroc, doar de două ori pe an) care ar trezi și-un mort din somnul cel de veci, doar pentru că speri că într-o bună zi o să ai timp să-i găsești un partener demn pisicii tale și-o să faci niște străini bucuroși (cu sau fără bani)? Pe bune?
CE RISCURI ARE REFUZUL STERILIZĂRII?
Când motanii sunt în călduri, urina lor își schimbă compoziția și concentrația, iar asta crește riscul litiazei renale (adică formarea si acumularea de calculi care pot fi eliminați doar prin operație, care implică și castrarea motanului.
Dacă pisicuțele nu se împerechează și nu fac niciodată pui riscă să aibă lactații false sau să se imbolnăvească de cancer mamar și uterin. Dacă fac pui foarte târziu (la 3-5 ani după primele călduri), pot avea nașteri foarte dificile și alte probleme de sănătate.
CE PRESUPUNE CASTRAREA/ STERILIZAREA?
Pentru motani, care au glandele sexuale în exteriorul corpului, castrarea este o operație simplă care necesita ingrijiri minime cateva zile. Pac-pac și gata… După trezirea din anestezie trebuie supravegheați 24 de ore și monitorizați câteva zile.
La pisicuțe, treaba e mai complicată, adică implică ovariohisterectomie totală (se îndepărtează ovarele și uterul). Pisica e sedată, anesteziată, tăiată pe burtică, dipă operație cusută cu fire resorbabile sau obișnuite (în funcție de grosimea pielii – dacă pielea e foarte subțire, e mai sănătos să fie cucută cu fire care se scot după zece zile). Trebuie să reveniți la veterinar vreo 3 zile pentru antibiotice (inițial injectabile, apoi pastile) și apoi pentru scoaterea firelor. Pentru a împiedica pisica să își dea jos panasamentul sau să se lingă, ar fi ideal un guler sau măcar un corset.
CUM PROCEDEZI DUPĂ CASTRARE?
- nu-i dai de mâncare nimic vreo 8 – 12 ore
- pregătește hârtie mărunțită în litiera motanului, pentru a evita praful din nisip să-i producă vreo infecție;
- ține pisica într-o singură cameră la început; supraveghează-ți animalul și ajută-l să se deplaseze la baie sau la bucătărie, nu-l lăsa să sară, dezorientat, sau să alerge prea mult;
- împiedică pisica să lingă zona inciziei, să nu cumva să se deschidă operația sau să apară vreo infecție;
- ține pisica la distanță de alte animale sau de copii câteva zile;
- verifică mereu pansamentul și fii atent la reacțiile pisicii: dacă se ascunde s-ar putea să aibă dureri prea mari, dacă nu poate urina sau nu are are scaun, sună-ți veterinarul pentru sfaturi, idem dacă varsă
- ai răbdare cu ea, fii mai afectuos, mai atent!
CÂT COSTĂ?
50 – 25o lei
Urmărește câteva clipuri utile:
***