10 afectiuni pisicesti care-ti pot da bataie de cap
Te-ai pricopsit cu o pisică sau te-ai încăpățânat să te testezi în postura de stăpân de felină duioasă? Trebuie să te de-paranoizezi și să te pregătești pentru orice situație de boleșniță, n-ai de ales. Aruncă un ochi pe lista de mai jos, să te întărești mental și să-ți fundamentezi cunoștințele generale în materie de afecțiuni ale pisicilor.
1. Acneea
Credeai că numai tu te plângi de asta? Și pisicile pot face acnee, nu se știe clar de ce și cum (dacă-s Sphynx, vine cu gena), cert e că afectează fața – boticul în special. Important e că afecțiunea e destul de rară. Dacă observi că pisica își scarpină botul și pielea feței e iritată, mergi la medic s-o curețe și să-i dea un tratament. Nu te ambala pentru 2-3 puncte roșii și nici nu te lăsa convins să cumperi o plasă de medicamente scumpe, în special dacă ai un pui de până-n 4 luni. A, și nu uita să faci curat peste tot, să ștergi praful și să te îngrijești mai ales de locul de dormit al pisicii.
2. Alergiile.
Dacă tu ești alergic la pisică, ea nu e alergică la tine, decât dacă-i sufli polen în nas.
Câtă vreme aerisești constant și ai grijă să nu folosești parfumuri grele, deodorante cu pudră și substanțe de curățat pe care să le lași la îndemâna animalului spre lingere și atingere, teoretic ești “safe”. Pisica poate face oricând o rinită, și nu întotdeauna o s-o auzi strănutând ca să-ți dai seama de asta. Urmărește-i mieunatul!
Imediat ce ți-ai văzut pisica scărpinându-se mult, frecvent și cu insistență, du-o la veterinar s-o consulte – poate fi alergică la un aliment sau la vreo substanță și poate avea dermatită. Dacă ți-e teamă de o micoză, cere un examen special (analiza unor fire din blană), dar nu-ți chinui pisica în caz că ești ipohondru sau n-ai pe ce arunca banii. Ia în seamă sfaturile medicului veterinar la care îți duci animalul la control la datele stabilite (notează-le în carnetul de sănătate), nu te culca pe-o ureche, dacă ești genul care crede că animalele de casă se descurcă singurele orice-ar fi. Scapă ea pisica într-o săptămână de mâncărimi și de pielea roșie, și scapi și tu de bătaia de cap.
3. Anemia. Dacă pisica a avut sau are purici, a fost mușcată de diverși paraziți sau maică-sa a fost afectată de toate astea când ea era în burtică, riscă să devină anemică. Te prinzi dacă are puls slab și neregulat, acuitate vizuală și auditivă redusă, manifestă lipsa poftei de mâncare, e apatică și obosește repede, mergi la medic să-ți recomande un tratament, o cură cu vitamine.
4. Conjunctivita. De cele mai multe ori de vină e e un virus, urmat sau nu de o infecție bacteriană. Pisica are ochii roșii, inflamați și plini de lacrimi, mucoasa e roșie, cheful de joacă e zero și scărpinatul e la ordinea zilei. Medicul veterinar te va învăța cum să-i pui picături în ochi (3-5 ori/ zi – Yuki trebuie să reziste de 5 ori/ zi timp de o săptămână la Tobradex) și cum s-o toaletezi (cu dischete demachiante ori comprese sterile înmuiate în ser fiziologic sau ceai de mușețel).
5. Deshidratarea. Când blana îți pare murdară fără vreun motiv anume și-ți dă senzația că e lipită de corp, iar pisica e apatică, mergi la medic, să nu se fi deshidratat – fie în urma unei boli ori arătând o boală nedepistată. Ideal e să-i urmărești responsabil programul de hidratare și să uiți de mitul “are apă la discreție” ( pisica poate să nu se atingă de bolul cu apă dacă acesta e plin de praf, apa e stătută sau miroase dubios)
6. Diabetul zaharat. Apare în general la pisicile adulte, dar nici puii nu-s ocoliți dacă le crește nivelul zahărului din sânge. În cazul în care observați că pisica bea multa apă și urinează mult mai des decât de obicei și că slăbește chiar dacă mănâncă mai mult, fuga la medic, pentru tratament – va fi unul permanent, completat cu un regim pe viață.
7. Enterita virală. Dacă ai o pisică până-n 3 ani, și e în contact cu alte animale, ai grijă că prin urină, dar și prin salivă sau fecale poate contracta boala asta care se manifestă prin: lipsa apetitului, vomă, diaree și temperatură ridicată. Medicul te va asista în administrarea antibioticelor, a antidiareicelor și a antispasticelor.
8. Giardia/ Viermii intestinali. Chiar dacă parazitul Giardia Intestinalis afectează atât oamenii cât și animalele, boala nu se transmite de la animal la om. Dacă pisica provine dintr-un petshop sau a stat în cuib cu alte animale afectate, are mari șanse să fi fost parazitată intestinal și să aibă diaree. Dacă n-are, observi oricum viermișorii în fecale sau chiar la anusul pisicii… Veterinarul ți-o rezolvă cât ai zice Pisi cu o serie de medicamente antiparazitare administrate pe cale orală.
9. Hemobartoneloza. BRRR, când parazitul numit Hemobartonella Felis intră în acțiune, globulele roșii suferă masiv, iar animalul poate manifesta febră, anorexie sau anemie. Fii pe pace, e o boală destul de rară, dar monitorizează comportamentul culinar al pisicii și ia-i temperatura de fiecare dată când ți se pare ceva în neregulă.
10. Puricii. Arată ca niște puncte negre, dar pot fi și mai mari, cenușii. Oricum, sunt oribili. Dacă pisica se scarpină și se linge super des, are pielea iritată și blănița suferă pierderi, clar are purici. Nenorociții ăștia pot trăi și mai mult de un an, timp în care pisica ta devine anemică și predispusă la toate bolile planetei. Mergi la medic să-i facă tratamentul lunar – deparazitarea externă cu soluții spot-on (de tipul Stronghold), și, la sugestia lui, mai poți folosi fie o pudră, un spray sau o zgardă – în funcție de necesități și de comportamentul pisicii.
surse: acasa.ro, catster, webmd.