Terapia cu pisici (felinoterapia) – mit, știință, realitate

Felinoterapia – terapia cu pisici – e una dintre terapiile despre care s-a scris de-a lungul timpului, mai mult sau mai puțin, fie pe bază de mit și zvon, fie pe baze științifice, dar mereu pentru a aduce bucurie și alinare. Interesul proprietarilor de pisici, dar mai ales al celor care suferă de diferite afecțiuni și caută remedii simple, indiferent dacă au sau nu pisici în casă, le-a servit cercetătorilor și specialiștilor în comportamentul animalelor, psihologie sau bioenergie, precum și asociaților sau centrelor de îngrijire a felinelor.

POT ANIMALELE SĂ AJUTE PROCESUL DE VINDECARE?

Studiile citate de articolele publicate peste tot pe glob spun că da. Compania lor ajută oamenii singuri, anxioși sau depresivi, comunicarea cu ele ajută orice persoană, indiferent de starea de sănătate, pentru că îmbunătățește starea de spirit, aducând relaxare și bucurie, jocul cu pisica îmbunătățete tonusul, iar torsul pisicilor e considerat benefic în terapiile emoționale, în special cele alternative cum ar fi terapiile vibraționale.
Atât spitalele de stat, cât și centrele medicale private sau alternative din multe țări, precum și alte instituții (grădinițe, școli, aziluri, închisori) au adoptat felinoterapia printre programele speciale care ajută pacienții să se simtă mai bine.

CARE SUNT AFECȚIUNILE PENTRU CARE ESTE INDICATĂ FELINOTERAPIA?

 • Stresul, oboseala, durerile de cap, tensiunea arterială crescută, aritmiile, tulburările de memorie și de concentrare, reumatismul, diabetul, scleroza, osteoporoza, artrita, distrofia musculară și gastrita sunt printre afecțiunile cel mai des menționate în felinoterapie. Pe de o parte, din credința că locurile încălzite de pisică prin căldură sau tors adăpostesc zone care generează durere, iar oricine poate sesiza reducerea intesității acestei, pe de altă parte, pentru că ascultatul mieunatului (sunet emis pe frecventa de 4-6 Hz) contribuie la întărirea imunității.
 • Pe lângă faptul că e relaxant, torsul felinelor relaxează oamenii, le stimulează concentrarea și starea de confort. Felinoterapia în cazurile de Alzheimer și autism a fost, de asemenea, aplicată cu succes, ajutând pacienții să se simtă și să se integreze mai bine în lume.
 • Pentru copiii cu tulburări de dezvoltare sau comunicare, pisica e companion, furnizor de distracție, prieten de încredere, izvor de afecțiune și curiozitate, motiv de responsabilitate și generator de empatie. 

CARE SUNT PISICILE INDICATE?


Indiferent de rasă, pisicile care se simt bine alături de oameni, în special de copii, sunt prietenoase și răbdătoare, acceptând să fie mângâiate mai mult timp, pot fi incluse într-un program de felinoterapie. Despre pisicile cu blana scurtă se spune că sunt cele mai indicate.

O pisică solitară, care se adaptează greu sau se ascunde la zgomote puternice sau în prezența multor oameni, e greu de integrat într-un program aparte, dar trebuie să motiveze proprietarul acesteia să-i acorde atenție, iar acest proces are la fel de multe beneficii pentru persoana în cauză.

Felinoterapia e un program care include pisici sănătoase, cu vaccinurile la zi și „absolvente” ale unui program de dresare care presupune expunerea la zgomote puternice, mulţimi şi spații diverse, mai ales la spațiul de terapie – locuință individuală, spital, centru etc alături de dresorul care discută cu stăpânii, medicii, îngrijitorii.

Dacă e să dăm crezare zvonisticii internetice, fără susținere științifică pompoasă, pisicile cu blană lungă ajută la combaterea afecțiunilor neurologice, în special a nevralgiilor și a insomniilor, puii de pisică cu blana foarte netedă ameliorează problemele de rinichi și ficat, siamezele îndepărtează o bună parte din virusurile gripale. De asemenea, zic unii bioenergeticieni, femelele sunt mult mai „eficiente” decât motanii în cazul bolilor sistemului nervos şi ale organelor interne, în vreme ce motanii sunt mai indicați în artroze, spondiloza şi osteopatii.

Pisicile negre ar fi specializate în îndepărtarea celor mai mari cantătăți de energie negative și sunt indicate birourilor sau caselor pline de aparatură, sunt capabile să absoarbă foarte multă energie negativă şi pot calma stăpânii impulsivi. Pisicile roşcate şi pisicile bej ridică tonusul psihic al oamenilor lângă care trăiesc, fiindcă emit mai multă energie pozitivă, în vreme ce pisicile albe ajută persoanele letargice sau slăbite fizic, iar pisicile cenuşii calmează stările de nelinişte.

CE ZIC STUDIILE

 • Pisicile au un simț al mirosului foarte dezvoltat, iar asta poate ajuta la detectarea modificărilor în starea de sănătate a omului, indiferent dacă acesta le cunoaște sau nu.
  De asemenea, produc relaxare rapidă și fără efecte secundare, după cum remarca în 1964, psihiatrul american Boris Levinson, în urma experimentelor efectuate asupra copiilor cu deficiente de comunicare. Terapia cu pisici este folosită pentru a îmbunătăţi funcţiile psihologice, sociale, emoţionale sau cognitive ale oamenilor – în speciale ale copiilor și bătrânilor.
 • Pisicile își revin mai repede decât câinii după fracturi sau lovituri puternice, remarcă Animal Voice, o asociație dedicată protecției animalelor și comunicării cu animalele.
 • Pisicile rezistă mai ușor la stres, prin tors. Veterinarul și cercetătorul parizian Jean Yves Gachet a folosit torsul unei pisici, înregistrat pe un CD, într-un experiment, iar participanții au remarcat relaxarea, jovialitatea și ușurința de a adormi, după ascultarea acestuia.
  Vibrațiile sonore de frecvență joasă, de la 25 la 40 de herți sunt folosite nu dooar de kinetoterapeuti, ortopezi sau medicii sportive în terapii medicale, ci și de compozitori, pentru generarea de emoții. Asta pentru că torsul „folosește același circuit din creier, prin hipocamp și amigdală, o structură direct legată de declanșarea fricii, (…) iar ascultarea acestui zgomot produce serotonina, hormonul fericirii, implicat în calitatea somnului și a umorilor noastre.” (Jean-Yves Gauchet) Torsul poate fi, de asemenea, benefic, în oboseala generată de decalajele orare.
  Gauchet a colaborat în 2009 cu Apple la realizarea unei aplicații iOS menite să reducă oboseala printr-o combinație de zgomote feline, o dieta bogată în nuci și o lumină albastră (generatoare de melatonină, hormon al somnului).
 • Pisicile nu torc pentru oameni, iar torsul pozitiv, semn că se simt bine sau ca să se liniștească, în prezența oamenilor, le face mai sigure că vor primi ceea ce doresc. Dar vibrațiile pot ajuta omul să se vindece. Iar terapia vibrațională susține că întărește musculatura, tonifică și remodelează corpul, stimulează circulația și drenajul limfatic, revigorează organismul, accelerează metabolismul și crește densitatea osoasă și mobilitatea articulară. Torsul pisicilor ajută, de asemenea, femeile în travaliu.
 • Mângâiatul pisicilor poate diminua stresul și anxietatea, implicit si riscul de infarct, arată un studiu condus în 1982 de psihiatrul american Aaron Katcher.
 • Contactul cu pisicile ajută la protejarea sistemului imunitar, demonstrează rezultatele unui sttudiu derulat pe parcursul a șapte ani de medical Dennis Ownby, șeful Sectiei de alergologie si imunologie de la Spitalul Universității din Georgia, SUA, pentru că ne expune unor molecule cunoscute pentru rolul lor de protejare a sistemului imunitar.
 • Programul Paws To Read demarat de Therapeutic Paws of Canada cu scopul de a ajuta copiii cu probleme emoionale prin terapia cu câini și pisici mizează pe studiile care arată că prin mângâierea unui astfel de animal se secretă oxitocină și asta ajută la rearea senzației de bine. Terapia cu pisici ajută copiii să se simtă mai bine în pielea lor, iubiți și capabili să exprime iubire, să fie mai în largul lor în context sociale, iar felul în care se comport pisicile cu copiii extrem de triști arată întenția lor de a-i înveseli.

CUM FACI FELINOTERAPIE ACASĂ

 • Ai grijă de pisica ta și acordă-i iubire. Fără afecțiune reciprocă, nu se poate vorbi de vreun schimb energetic pozitiv.
 • Urmărește comportamentul pisicii, nu o obliga să facă nimic, cu atât mai puțin să se așeze acolo unde te doare – ea stă unde simte că e nevoie și cât e nevoie.

Infografic realizat de Gemma Busquets

Terapeuți celebri

Mr London Meow

Stitches

Yoda

Jake The Korat

Sursa foto main – metro.co.uk

Miss Yuki

I am a super awesome British Shorthair Blue Cat

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.