#PisiciÎnCarantină De vorbă cu Iubi, motanul Oanei Both

Oana – Nicoleta Both, specialist în comunicare și om de bază în echipele de organizare pentru multe dintre evenimentele din Cluj-Napoca, e unul din oamenii care mă uimesc constant cu dragostea lor pentru animale. Are un motan pe nume Iubi, ale cărui poze mi-au plăcut la nebunie și pe care mă bucur să le împărtășesc cu voi.

Am vrut să șiu, însă, înainte de toate, cum resimte Oana pandemia asta, ce proiecte, obiceiuri de lucru și domestice s-au schimbat?

Eram obișnuită deja cu munca de acasă și cu ieșitul rar. Dar lucrând în zona de comunicare, a trebuit să mă mobilizez repede din anxietatea și panicile personale, pentru a gestiona situațiile de criză ale colaboratorilor mei, care s-au prins destul de repede că vor închide ușile. Unii dintre ei s-au reorganizat, alții așteaptă, așteptăm cu toții. Am mai luat probono-uri să îmi ocup timpul, dar în schimb, închid laptopul la 19.00 (nu la 23.00 ca înainte) iar după 19.00 stau la filme sau seriale și fac crafting. După pandemie vreau să îmi bucur prietenele cu flori, semne de carte, sacoșe și alte lucruri pe care le mai fac. Toate, la niște mici în balcon (sper că nu ține pandemia asta până vine iarna).

Cum crezi sau speri că va fi lumea după panemie, inclusiv a pisicii/ pisicilor tale?
După pandemie, mai agitată. Cred că pandemia a scos pe alocuri nu părți bune din mulți oameni. E greu să rămâi pozitiv și sănătos la cap în astfel de vremuri. Sper să ne mobilizăm la fel de mult și după pandemie, pentru a ne pune pe picioare ca oameni – ca în timpul pandemiei. Iubi știu sigur de acum că nu va aprecia deloc faptul că voi lipsi de acasă mai mult, din dorința de a revedea viața mea de înainte (terase, cinema, cafenele).

Ce mai face pisica ta în vreme de pandemie și cât de super pisi crezi că ai devenit?
Marele motan pe nume Iubi e bine în pandemie, stă la soare ca un prinț, să-și bronzeze pielea. Noroc că are blană mare, că altfel ar trebui să stau cu cremă de soare după el. Stai că îți povestesc eu acum, cât de super pisi e el, în pandemie și nu numai!

Cum te descurci cu mâncarea, treat-urile, nisipul – ce și de unde cumperi? E ceva ce nu ai mai găsit?
Mâncare găsesc fără probleme în general. El fiind fan de Purina, drept urmare, cam orice magazin are ce am eu nevoie. Treats îi iau de la Husse sau batoane de la Lidl, pe care le rup în bucăți și le fugărește prin casă înainte să le mănânce. Nisip iau de la Dedeman mai nou, pentru că au prețuri bune și calitate la fel. Am găsit cam de toate, nu e foarte pretențios (încă) la așa ceva.


Petreci mai mult timp cu pisica, vorbești cu ea, ce-i spui?
 Îi amintesc constant că nu e frumos să meargă peste laptop, să încerce să îl ocolească. Să nu mai agreseze porcul de guineea dacă nu vrea să fie tras de blăniță. Avem și discuții despre comportamentul lui rebel, când vine cu blana plină de praf din locuri în care încă descoperă că se poate înghesui.

Pui sau urmărești mai multe poze cu pisici? Ce pagini sau grupuri feline te distrează cel mai mult?
Contul @small_house_zoo de instagram e tot în semi paragină, chiar dacă am mai multe poze cu el decât în mod normal. Un amic a început să le editeze și să îi arate la Iubi lumea în poze, iar eu am început să fac tot felul de lucruri pentru viitoare sesiuni foto în casă. Plănuiesc să mai fac niște meme-uri cu el și „frații” lui. Pe instagram mai urmăresc și îmi place mult: @koningjames și pe @luizatofan cu cele 6 pisici și un câine.

Care e povestea pisicărelii tale și a relației cu Iubi?
Iubi trebuia să fie cadou pentru iubita unui prieten. Îl chema inițial Jackpot. Ei și pisica pe care o aveau deja nu s-au adaptat deloc la un pui de 7 săptămâni care mieuna mult și fugea prin casă. Le-a fost frică să îl lase 2 săptămâni nesupravegheat cu motanul adult, așa că m-au rugat să îl țin eu 2 săptămâni și să îl dresez. O lună mai târziu când au descoperit că motanul lor e tot „hiperactiv” și mieunător, mi-au adus la cunoștință că s-au hotărât să îl lase la mine de tot. Pentru că toată lumea care mă vizita îi spunea „iubitul meu”, s-a ales cu numele de Iubi. A fost la început o relație foarte năbădăioasă, până ne-am adaptat unul cu altul. Dar cu îndeajuns de multe jucării (pe care le tot pescuiesc din tot felul de locuri), un pic de răbdare, am reușit amândoi să ne facem ritualuri pe care să le respectăm. Când lucrez doarme lângă mine, în majoritatea timpului. S-a adaptat destul de ușor și la rozătoarele pe care le aveam deja. Nu le mănâncă și se joacă frumos (în majoritatea cazurilor). Mă mai enervează uneori trezirea pe care mi-o dă înainte de răsărit, dar am învățat să mă obișnuiesc și cu asta.

DE VORBĂ CU IUBI


Ce faci acum când oamenii #StauAcasă?
Sincer, singura chestie mișto e că nu mai vin toți oamenii ăia care mă iau în brațe forțat și îmi deranjează somnul. Chiar nu îmi place să fiu nevoie să mă ascund în baie. Atunci când sunt oameni mă tot deranjează din somnul de pe colacul de la wc. Acum, când nu mai vin, pot să mă bucur de somnul din balcon fără să mai fiu pozat la fiecare 3 minute și strigat. Mă bucur că oamenii #stauacasă. Așa să și stea. Să mă lase să dorm și să fac plajă liniștit.

Ce crezi tu că ar trebui să facă oamenii în perioada asta de criză, de fapt? Dar pisicile?
Oamenii ar trebui să învețe să ne dea fix atâta atenție cât avem nevoie și când vrem noi. Nu înțeleg ce e așa de greu de înțeles. Mie mi se pare că e destul de clar. Te oprești din ce faci și mă iubești, fix 30 de secunde cât am eu chef.
Noi pisicile ar trebui să ne unim mai mult în combaterea zburătorilor de orice fel care se apropie de casă. Este inadmisibil să vezi atâția porumbei umblând liberi în pandemie!


Cum ai descrie o zi ideală din viața ta felină?
Ziua mea ar începe la 4:30 dimineața cu un mic dejun de conservă de somon. Urmată apoi cu un somn în balcon, unde tocmai va începe să răsară soarele. Apoi o joacă scurtă cu picioarele omului, pentru că a răsărit soarele și e timpul să scoată picioarele de sub pătură și să mă lase să le vânez. Aș vâna porumbei, aș dormi, iar seara aș vâna muște și greieri. Bellatrix porcul nu m-ar mai mușca de coadă și ar împărți cu mine legumele ei. Casa ar fi plină de cutii și tuneluri pe care să le ignor, iar accesul pe orice masă ar fi mai ușor, indiferent că pe masă sunt flori, mâncare sau alte device-uri.
Seara aș mânca niște chipsuri… adică le-aș întinde prin toată casa. Iar apoi aș mai dormi o tură, pentru că e greu să visezi la porumbei toată ziua.

Ce muzici ai ascultat în ultima vreme? Ne faci o dedicație?
Am ascultat multe hituri de anii 90, îmi place mult Macarena și CocoJambo. Dansez pe ele când omul nu e atent, dar să nu mai spui la nimeni. O dedicație? Spice Girls – Wannabe

Ai conturi pe rețele de socializare? Urmărești anumite pisici pe net, care și unde?
Omul ne-a făcut un cont comun tuturor pe Instagram. Nu îmi convine neapărat, dar nu am de ales. Stau mult la pozat să pună mai multe poze cu mine. Pe James Regele îl urmăresc, papioanele lui îmi plac mult (omul zicea că o să primesc și eu, papioane, fundițe și eșarfe. Aștept). Aventurile lui Simon (Simon’s Cat n.a) îmi plac mult. Aș vrea să fiu ca el, dar fără alți frați pisicești care să mă enerveze.


3 sfaturi pentru oameni și pisici să treacă mai ușor peste criză și orice greutăți
1. oamenii trebuie să înțeleagă cât de important e să dormi
2. atunci când o felină toarce, poți să o iei în brațe
3. laserul ne relaxează pe amândoi.
Cu astea trei, treci și peste frica de transportor!

 

Miss Yuki

I am a super awesome British Shorthair Blue Cat

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.