#PisiciÎnCarantină – Șefa la Cultură: „mai e mult până departe, rasa nu se ține cu spălat 40 de secunde”

De când a venit Șefa la Cultură în viața lui Sorin Dragomir, sufăr și mă bucur mai mult, în același timp. Sufăr pentru că sunt mereu comparată cu ea de oamenii mei și implicit admonestată când nu sunt cuminte cum pare ea în poze, dar mă și bucur enorm că o surată British Shorthair are succes pe internet și un om super fain care o îngrijește și o iubește ca pe ochii din cap.
Sorin e consultant în comunicare, fost jurnalist (Tanănana, Redactor șef Europa FM, jurnalist BBC Worls Service, Project Manager Radio Sud-Est) și face tot felul de proiecte mișto.

Pisicărește vorbind, pandemia a blocat un proiect foarte mare și foarte drag, de a cărui comunicare mă ocup de 3 ani – Salonul Internațional Felin Sofisticat. O altă conferință nu mai poate fi organizată și trei proiecte în care sunt implicat, toate în sfera educației, presupunând și întâlniri în diverse comunități locale, s-au transformat: ceea ce se poate desfășura în online a trecut în online, iar alte etape au fost amânate.  Din momentul închiderii școlilor am lucrat doar de acasă, dar oricum  și în săptămâna premergătoare redusese foarte mult întâlnirile. Proiecte domestice nu prea aveam 🙂 ar fi o vreme bună de zugrăvit, dar… „nu știu d-astea” și, oricum, pisica nu cred că ar fi foarte fericită să vină cineva să râcâie tavane, să umple totul de praf și deja e prea mult că se încurcă de mine prin casă, toată ziua. Altfel nu prea stăm de vorbă, ea miaună când simte mișcare la bucătărie, eu protestez când ea atacă ușile dulapurilor.  

Șefa la Cultură, cea mai frumoasă british silver pe care o știu, are, datorită lui, tot ce-i trebuie.

Trebuie să recunosc că m-am pregătit pentru perioada de stat acasă. Nu știu de ce mi-a fost mai mult teamă – că nu voi putea ieși, pentru că nu știam care vor fi regulile, că nu vor fi deschise pet-shop-urile sau că nu voi găsi ceea ce am nevoie.  Asta și pentru că, de exemplu, pentru litieră folosesc un așternut  nu foarte căutat, dar care are un aspect și o consistență mai apropiate de nisip, fiind 100% din argilă naturală. Se numește Biokat’s, este produs în Italia, iar ei spun că săculețul de 5 kg îți ajunge 25 de zile. Sincer, nu am stat niciodată să număr, dar părerea mea e că durata lui de viață e dublă. Important e că absoarbe orice miros.

În ceea ce privește mâncarea, aveam deja în stoc bobițe Royal Canin pentru piele și blană și Purina Pro Plan cu pui și curcan. Am mai luat o pungă mare de Pro Plan cu somon. Să fie acolo. :-)) Treat-uri am un stoc generos – prefer cele marca proprie a Kaufland, sunt 95% carne, foarte bune ca preț și, comparativ cu ce am mai încercat, nu miros urât.

Ce vine oare după pandemie?

După pandemie lumea pisicii mele va fi mai mare, cel puțin pe parcursul zilei când va avea la dispoziție “vastele apartamente”.

Ce crede, de fapt, Șefa la Cultură, despre toată situația asta coronacrizată în care ne aflăm?

DE VORBĂ CU ȘEFA LA CULTURĂ, ÎN PREMIERĂ ȘI ÎN EXCLUSIVITATE!

Cum te-a afectat pandemia și ce obiceiuri noi ai deprins? Ce faci acum când oamenii #StauAcasă?

Oribiiiiil, scumpo! E oribil, nu știu ce e cu pandemia asta, dacă mușcă sau doar latră, dar m-a terminat. În primul rând că nu mai poți dormi. E casa plină. „Vastele apartamente”, my fluf. Te așezi în mijloc, trece el. Te duci să bei apă, apare: „Așa, iubita, bagă apă!” Pe bune?! Parcă n-ar fi bâzâit televizorul „doi litri” toată ziua. Acum au trecut la „spălați-vă”. Au descoperit spălatul, dacă îți poți imagina. Oricum, mai e mult până departe, rasa nu se ține cu spălat 40 de secunde.  În rest, ce să-ți spun, pensiune completă, am la dispoziție în permanență trei feluri, se face curat la baie, iarbă proaspătă în ghiveci… Se putea mai bine, desigur, o terasă, un copac, măcar o volieră în curte, dar cred că-i sărac. O dată m-a pus să fac video chat. Sau cat.

Ce crezi tu că ar trebui să facă oamenii în perioada asta de criză, de fapt? Dar pisicile?

Oamenii ar trebui să stea într-un singur fotoliu, același mereu, să nu se mai fâțâie toată ziua prin casă și să renunțe la folosirea chestiei zgomotoase care suge covoare. Pisicile nu trebuie să se lase intimidate și să nu cedeze nici măcar un centimetru din canapea.

Cum ai descrie o zi ideală din viața ta felină?

Scumpa mea, o zi ideală începe la 5, cu înviorarea. Alergi puțin, mai cercetezi ceva uși de dulapuri, îți exersezi autoritatea. Ignori eventualele mormăieli de protest ale omului. La 6.30 cel târziu, mergi și îl trezești. Dacă se răsucește, imiți iubirea și miorlăi până te mângâie. Se va trezi și apoi îl ignori, că în 2-3 ore pleacă și te culci. Mai mănânci, mai dormi, mai schimbi locul, până nu se întoarce omul acasă nu te miști. Când vine te înființezi la ușă și manifești iubire, măcar puțin, nimic nu e gratis în viață. Îl ignori din nou până când vezi că se culcă și stinge luminile. Atunci ori te duci și mai manifești niște iubire, poate mâine sare cu un treat. Dacă e insensibil, în mod sigur  găsești o șosetă aruncată, o vânezi și o alergi până când se ridică și îți dă o gustare. Apoi te-ntinzi și tu în fața televizorului.

Ce muzici ai ascultat în ultima vreme? Ne faci o dedicație?

În ultima vreme am ascultat mai mult muzica de la breaking news. Îți recomand Aurelian Temișan & Diana Matei – E groasă treaba. Glumesc, nu îmi place Zumba etno.

Dacă vrei să asculți ceva frumos, încearcă Sufjan Stevens. Și dacă vrei să vezi ceva frumos, Asaf Avidan – Earth Odyssey

3 sfaturi pentru oameni și pisici să treacă mai ușor peste criză și orice greutăți

Unul singur, da’ cu urare: Hristos a-nviat! Voi nu puteți. Stați acasă!

Miss Yuki

I am a super awesome British Shorthair Blue Cat

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.