Pisica ta scâncește? Oare de ce…

Poate că pisica ta se vaită, scâncește sau plânge pentru că vrea atenție. Sau poate suferă de ceva. Nu ignora mieunăturile ieșite din comun, vaietele și urletele, fiindcă s-ar putea să fie un semn că trebuie să mergi cu ea la veterinar.

Miss Yuki miaună de ceva vreme din senin. Se duce în dormitor, se așează comod pe pat și începe concertul. Am verifivat de fiecare dată dacă se simte rău, dacă are febră, am întrebat un specialist și ne-a confirmaat ca aceste comportamente repetitive sunt cauzate de nevoia de atenție. Dacă petrecem mai mult timp ignorând-o și se plictisește supraveghindu-ne din coșulețul în care lenevește, e fie stresată, fie doritoare de mai multă iubire. Și rezolvăm repede asta cu o discuție și o joacă.

Ce poți face dacă sunetul ăsta ca de plâns e și insoțit de lacrimi? Verifică temperatura urechilor, temperatura corpului, urmărește mersul, apetitul, scaunul, analizează repertoriul de sunete, repetitivitatea și contextul și contactează un specialist. Deseori, chiar comportamentul oamenilor poate genera această reacție.

Poate fi vorba de o schimbare de decor, de o lenjerie nouă, de o schimbare de rutină sau temperatură, de timpul scurt pe care îl petreci acas, de tonul discuțiilor sau chiar dorința de a fi lăsată în pace…

Dacă pisica te trezește în toiul nopții urlând sau scâncind, e important să n-o înjuri sau s-o alungi de lângă tine, mai bine verifici dacă nu și-a umplut cu blană vasul cu apa sau e ceva care-o deranjează (un ambalaj sau un obiect pe care l-a ronțăit și i-a produs discomfort, orice…). Specialiștii susțin că există vreo două vocale pe care le exprimă pisicile în diferite moduri atunci când sunt nemulțumite, stresate sau bolnave și e important să detectăm și să decriptăm tonalitatea mai ales când ni se indică foarte clar sonoritatea unui văitat.


Cel mai des, Miss Yuki se vaită dimineața dacă i se depășește sau i se încalcă rutina de masă. Uneori și dacă mâncarea nu-i este pe plac și are mai puține calorii (mai ales acum, când alimentația îi este supravegheată atent, fiindcă are aproape 7 kilograme).

Alteori, se vaită pentru că i s-a blocat accesul la un anume obiect pe care îl putea găsi sau la care putea ajunge cu ușurință.  Se mai vaită și când ne vede împaachetând sau plecând de acasă. Dar de cele mai multe ori, se vaită după-amiaza, când nu primește treat-uri, deși nu ne-am pus niciodată problema că poate asocia un anume treat cu intervalul cu pricina, însă, lipsa treat-urilor după ce o săptămână a primit zilnic câteva ceva aproximativ la aceeași oră, și-a spus cuvântul.

Miss Yuki

I am a super awesome British Shorthair Blue Cat

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.