Pisicuța LILA și omul de radio Delia Panait

LILA e numele ce s-a auzit cel mai des pe buzele invitaților români de la Divan Film Festival 2016 care au avut norocul s-o aibă prin preajmă. Conduce casa (și a condus și concediul) Deliei Panait, care a purtat-o aici spre socializare (și din lipsă de cat sitter plus împrejurări de călătorie), Lila a făcut furori printre jurnaliști, mai ales. E o pisică superbă (ca toate din rasa noastră, british shorthair), dar mult mai sociabilă și mai curajoasă decât suratele ei (poate și pentru că a fost pe Transfăgărășan!!!) și foarte iubitoare de muzică. Așa că și-a cucerit rapid audiența cu giumbușlucuri, priviri și pufoșenie 🙂 Normal, toată lumea a vrut să știe povestea numelui ei, și v-o împărtășesc și vouă: „De fapt, vine de la rasa și “marca” ei. British Shorthair Lilac. Pe scurt Lila. La o săptămână după ce ne-am cunoscut aveam să aflu că într-un dialect chinezesc lila înseamnă joc divin”.
LILA LA JOACA

DE   VORBĂ CU DELIA
Delia e topită după Lila din aprilie, când a primit-o cadou de la Bogdan. E singura pisică din casa lor, dar nu e prima din viața Deliei, pisicară din născare – „Din prima zi de când mă știu pe mine” (a mai avut grijă de „Lucky – bătrâna de 18 ani – pe când eram la liceu”), care mai are o feblețe felină la părinți, „deci la distanță” și are grijă de alte pisici „din timp în timp, oricâte & oriunde”. Adică până acum a avut pisici „nenumărate – pentru că le îngrijeam și pe stradale, care uneori mai deveneau casnice. Rezidente – două”.
Pentru ea, pisica nu e un calcul matematic așa că nu poate înainta vreo sumă care să reflecte cheltuielile cu întreținerea ei – „Nu am calculat niciodată. Nici nu am de gând s-o fac vreodată.” Nici nu poate alege vreo trăsătură anume a neamului pisicesc sau a Lilei despre care să spună că-i place cel mai mult și mai mult pentru că „prezența” este cea care o încântă.
Am vrut să aflu, așadar, cât e Delia de dependentă de Lila și de pisicile ei în general și invers… „Încât să mă gândesc cu vinovăție la ele în momentele în care nu ne putem privi direct în ochi. Sper să nu fie dependente de mine, ci doar să-mi prefere compania. Încerc să le “antrenez” pentru supraviețuire pe propriile lăbuțe – just in case.”
După cum probabil intuiți, nu are o rasă favorită, dar are o mâță preferată din filme – Motanul Cheshire din Alice in Wonderland. Nici nu-și agasează prietenii cu poze pe toți pereții deși – „În telefon și pe aparatul foto probabil am mii. De postat, postez doar fotografii justificate de fapte obiective. 😉 #Lila nu are încă un cont, e încă minoră. Când o să crească – n-are decât.”
Om serios, producător, realizator, prezentator de emisiuni & voice-over, Delia cade ca oricare din oamenii din bula noastră, în patima netului pisicesc. „Nu de puține ori, din plictis de birou, dar mai ales în sens terapeutic, căutam pe Youtube video-uri cu mâțe. Invariabil îmi garantau porția zilnică de râs. Pe FB mă amuza Lentilă. De când am “home-entertainment center” m-am debarasat de acele apucături internautice.”

Dar clipurile favorite sunt cu LILA! „Să mă uit prin telefon… Lila mâncând salată verde, Lila atacând cartea pe care o citesc, Lila căzând în cada aproape plină cu apă, Lila pe bordul mașinii încercând să prindă ștergătoarele…. Nu mă pot hotarî.” Iată o mostră:

Iar momentul favorit, ați ghicit: e fiecare dimineață 🙂 – „Dimineața, la trezire – atâta bucurie pentru revedere încât ai zice că tocmai i-am făcut o surpriză și m-am întors acasă după vreo două săptămâni.”

LILA are mare grijă de ea. „Apoi, noi, cei doi humans.” Poate pentru că ar putea fi reîncarnarea unui spirit special. „Nu am un nume. Dar are ceva regal și rebel în același timp. Să fie Elisabeta I a Angliei? Nuuu…”
Iar Delia, datorită ei, are parte de un nou record: „Cel mai lung interval de timp spionând pe cineva (pe Lila când se crede singură.”

Pentru mine și pentru pisicarii cititori, Delia vine cu 3 intrebari despre pisici la care caută încă raspuns. Așa că, după ce veți citi și spusele Lilei, să ne concentrăm un pic să-i răspundem, vă rog. *

  • Cum e cu sterilizarea precoce ?
  • Unde poți înmormânta decent o pisică?
  • De unde atâta aroganță și încredere în sine?

lila in palarie

DE VORBĂ CU LILA

Cum te cheamă, ce rasă eşti, ce zodie, ce vârstă ai?
Lila (Nu știu încă să citesc), Birtish Shorthair, aproape 8 luni.

Ce ştii despre strămoşii tăi?
Nişte feline care au scris istorie.

Cum arată o zi din viața ta?
Bucurie de revedere cu my humans, papa, tură pe la robinetele din casă, băut apă din castronul meu de sticlă, litieră, program de streche (alergătură, vânătoare), iubire cu my humans, igiena blăniței, somn oriunde (numai un om să fie pe-aproape), mângâieri peste tot + tors, crănțanele, litieră, spălat,  somnic , crănțănele, somn de după-amiază pe oriunde e mai răcoare (cadă, chiuvetă, dulap, pe rufele umede puse la uscat, într-o pungă), papa bun de seară, jocuri (v-ați ascunselea, io fac patul mai bine, redesigning the place, no clothes allowed, happy human feet, etc), siesta de seară și tura de noapte (după ce se culcă my humans).

LILA SI LECTURATe-ai uitat vreodată la desene animate sau ai alte preferințe TV?
Da, m-am uitat la cele cu coiotul – un prostănac. Așa că am trecut la filme de acțiune. Me against the bad boys! Nu știu cum fac, dar ei mereu mor.

Care-i cea mai nebuna chestie pe care ai facut-o?
Am trecut Transfăgărașanul și m-am luat de un câine ciobănesc.

Cu ce reuşeşti îţi înduioşezi mereu stăpânul şi cu ce crezi -l inspiri?
La ora de pilates –  stretching, twisting & equilibrium

Ce jucării ai şi care e jucăria ta preferată?
Am niște undițe (ca toată pisicimea), am un laser (mă cam plictisește – nu știe să se joace, e cam egoist), am pungi, mingi de diverse mărimi, genți, dulapuri, cada cu apă, ambalaje, ghemotoace de hârtie, mâini și picioare. De departe jucăriile mele preferate sunt my humans.

Câte cutii ai şi în care stai? Dacă n-ai, cum ceri?
Am cutia mea de transport unde îmi țin și jucăriile. Deci nu stau în ea, îmi iau ce-mi trebuie și hop afară, la joacă.

Ce ştii depre omul tău – ce obiceiuri are, cei ai vrea schimbi la el?
Mă pupă și mă ia în brațe de cel puțin 30 de ori pe zi. Nu mă deranjează, doar că-mi fac griji să nu-mi tocească blănița. Aa… și mă mângâie zilnic pe ochi – am crezut că e o ciudățenie de-a ei, dar acum am înțeles că îmi curăță urdorile. Aș vrea să nu mai plece de-acasă. Și aș vrea să dormim mai des împreună dup-amiaza.

Ce te face unică?
Cum, mai e și altcineva?

LILA IN MASINA

Te dai pe net? Ai Facebook, Instagram, alte nebunii sociale sau ești undercover?
Nu am. Sunt încă mică… Abia acum învăț să citesc.

Ai vreo vedeta felină favorita, un style icon?
Nope.

Dar vreun film, un joc, o melodie?
Categoric, de-a v-ați ascunselea.

Zi-mi 3 lucruri care-ți plac maxim la viata ta și la care n-ai renunta nici în ruptul capului?
Prezența oamenilor mei, Răsfățul și Litiera.

collage LILA

Ce vrei ţi aducă zâna pisicilor, moş crăciun sau cine-i responsabil de cadouri scumpe…?
O casă mai mare – ca să am noi spații de explorat.

Ce crezi că ai fost într-o viață anterioară?
O stăpână a vreo treizeci de pisici.

Ce sfaturi minunate ai pentru alte surate pentru a obţine ce-şi doresc?
Dați-le zilnic iubire oamenilor voștri, oricum se mulțumesc cu foarte puțin.

Dar pentru stăpânii internauţi?
Stop dressing the cats up!

LILA LA SOMN

Ai o melodie preferată?
Răspunde Delia, care a dat print la ceva, trebuie să prind hărtia aia până iese…

***
Ei bine, Piesa pisicească favorită a Deliei Panait  (realizatoarea emisiunii „Bucureștiul Subiectiv” de la GOLD FM) este: Pink Panther Hip-hop. ENJOY

 

PUPICI, SOMN UȘOR!

LILA SI SOMNUL

Miss Yuki

I am a super awesome British Shorthair Blue Cat

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.