Gri și Zglob, pisicile din casa Laurei Laurențiu

Cum e viața de PR freelancer în 2020, în context pandemic, alături de două pisici superbe? Ne spune Laura Laurențiu (PREA), specialist în comunicare, om bun și pisicar, care se îngrijește de Gri și Zglob, doi motani Scottish Fold (pe care îi puteți admira pe Facebook și pe Instagram)
Stați aproape, că povestea prieteniei lor e minunată, Gri și Zglob sunt niște motani cuminți, educați și amuzanți, iar noi avem ocazia să ne infuzăm niște optimism printre gândurile care ne tot dau târcoale.

DE VORBĂ CU LAURA („LICURICI”)

ADAPTAREA ÎN PANDEMIE
Surprinzător, m-a afectat destul de puțin pe partea de job. E drept că unul din proiectele mari (mă refer la Jazz in the Park) s-a redus considerabil ca volum de lucru, dar nu este abandonat și, cu aceeași echipă, voi derula anul acesta alte proiecte culturale. Una-peste alta, până în prezent, mi-am păstrat toate conturile (să bat în lemn!) și, în plus, am avut parte de câteva proiecte de sezon pandemic (toate pro-bono, cum altfel?), dar care m-au ținut cât de cât activă. Cum sunt freelancer de vreo cinci ani, am lucrat întotdeauna foarte mult de acasă, așa că nici pe partea asta nu am schimbat mare lucru. E drept că uneori m-au lovit apatia și dezinteresul și am avut zile moarte și neproductive, dar am reușit cumva să o scot la liman.

Am doi motani rasa Scottish Fold, unul are trei ani jumătate și-l cheamă Gri, și celălalt un an și jumătate – Zglob, și cu care, da, vorbesc mai tot timpul. Așa m-am obișnuit de la ai mei, să vorbesc cu animalele. N-am folosit niciodată interjecții în relația cu animalele, ci întotdeauna m-am adresat lor ca unor oameni. Pisicii mei s-au obișnuit cu vorba și înțeleg ce le spun (cel mic chiar mai bine decât cel mare, cred că are talent la limbi străine), așa că dacă le zic ’„Hai, intrați în casă, că trebui să închid ușa!’’ sau „Veniți în bucătărie să vă dau de mâncare!’’, lucrurile se întâmplă, fără să mă dau peste cap.

GRI

ZGLOB

PISICĂREALA SOCIAL MEDIA

Le-am făcut, la un moment dat, pagină de Facebook și le-am dedicat contul meu de Instagram, dar pun destul de sporadic poze în ultima vreme. Și nici nu prea urmăresc anumite pisici. Mi-am salvat mai demult, mai exact anul trecut, niște conturi de pisici pe Instagram și le urmăresc strict în funcție de ce poze generează ele pe feed. Majoritatea sunt din rasele Schottish Fold sau Exotic Shorthair, iar asta pentru că îmi plac foarte tare pisicile cu defect.

PRIETENIA CU ANIMALELE

Am avut, de când mă știu, păsări sau animale în casă. Canari, papagali, bufniță, iepuri, pui de-o zi, câini și, în ultimii (mulți) ani, pisici. Mi-am dat seama că pisicile se potrivesc cel mai bine felului meu de a-mi duce viața. Sunt o persoană comodă, nu-mi place să-mi facă cineva program sau să trebuiască să ies din casă dacă nu vreau, așa că independența felinelor e exact ce îmi trebuie.

Pe Gri l-am adus acasă de la București în octombrie 2016. Înaintea lui o avusesem pe Pusy, o minunată și caldă birmaneză, care a trăit cu noi 21 de ani și jumătate. După ce a murit, am așteptat o vreme (cam un an), să pot să mă gândesc la a avea o altă pisică. Pe Gri l-am găsit pe OLX și l-am luat. Am vrut să fie femelă, dar s-a dovedit a fi motan. I-am tras numele la sorți pentru că nu m-am putut hotărî cum să-i spun. De altfel, și numele meu mi l-a tras maică-mea la sorți (se aștepta să fiu băiat și nu avea pregătit nume de fată), așa că suntem la fel.

Zglob e clujean get-beget și a ajuns în familie în decembrie 2018, pentru că am crezut eu că Gri se plictisește singur cât lipsesc eu de acasă. După o vreme, mi-am dat seama că lui Gri îi plăcea să aibă toată casa doar pentru el, dar a fost prea târziu. Pe Zglob am știut de la bun început cum îl voi boteza, cu un nume inventat de mine mai demult pentru o gelaterie. I s-a potrivit pentru că e alb-murdar ca un bulgăre de zăpadă (a se citi glob de zăpadă) și zglobiu.

Sunt doi motani extrem de diferiți unul de altul, pe cât e de aristocrat și distant Gri, pe atât e Zglob de socialist și tandru. Mai mult de atât, chiar dacă ambii sunt Scottish Fold, ceea ce presupune să aibă urechile îndoite, Gri, după ce l-am sterilizat, în semn de răzvrătire bănuiesc, și-a ridicat vârfurile urechilor. Doar vârfurile.

Au însă în comun o chestie: nu miaună. De fapt, când era mic Zglob mai plângea din te miri ce, dar după ce a crescut a renunțat aproape de tot la chestia asta. S-a luat după Gri, probabil.

HRANA

N-am avut probleme în a găsi în perioada asta. Am oricum doi motani care nu fac mofturi la mâncare. De fapt, Gri este un pofticios și vrea să guste din tot ce mănânc și eu (și când zic tot, e chiar tot, inclusiv aluaturi, fructe, legume, gemuri etc). Nu, nu primește tot ce-și dorește, dar el încearcă de fiecare dată. Zglob nu se înghesuie prea mult la mâncare (ca dovadă, el are 3,200 kg, iar Gri 6,700 kg), dar nu face nici mofturi.

I-am obișnuit cu mâncare diversificată: hrană uscată de la Royal Canin și Advance pentru pisici sterilizate și hrană umedă de la Applaws și Schesir, cu predilecție conservele cu mango, ananas, aloe, alge, creveți. Nu beau lapte motanii mei, dar se înghesuie amândoi la compoturi. Treaturi nu le dau pentru că nu-mi place mie cum miros și cum arată. Singura excepție o fac boabele de iarbă, GrasBits, pe care Zglob oricum nu le mănâncă. El preferă iarba din ghiveci. J Legat de nisip, folosesc doar așternutul vegetal de la Cat’s Best pentru că sunt eu comodă și mi-e mai ușor, fiind biodegrabil, să-l arunc direct în toaletă.

LUMEA DUPĂ PANDEMIE

Cred că ne vom obișnui și cu boala asta și lucrurile vor intra încet în făgașul lor normal. De fapt, îmi doresc să fie așa. Sper să nu se schimbe nimic.

 

DE VORBĂ CU GRI ȘI ZGLOB

Cum a fost pentru voi până acum viața în pandemie, adică aia cu oameni care Stau Acasă?

Zglob: Ce-i aia ’’pandemie’’?

Gri: Am auzit cuvântul ăsta în timp ce licurici vorbea la telefon cu oamenii ăia cu care tot vorbește ea uneori și am înțeles că e un fel de situație care o obliga să iasă în oraș doar cu ceva hârtie. Și a zis că mai bine nu iese că poate să se răcească și ajunge astfel să stea în spital, iar noi să rămânem singuri. Ceea ce, trebuie să spun foarte clar, NU ne-ar fi convenit. Am mai rămas de vreo două ori pe mâna altcuiva câteva zile și a fost inconfortabil. Tot timpul femeia aia voia să ne ia în brațe și să ne motroșească. Brrrr…. Neplăcut de tot. Așa că eu, unul, m-am bucurat că licurici a stat acasă și nu s-a răcit.

Nimic nu s-a schimbat în viața noastră în perioada asta, pentru că ea stă oricum acasă destul de mult de când ne știm și nu ne lasă singuri decât două-trei ore consecutive pe zi. A învățat să lipsească exact când și cât vrem noi și să vină acasă când avem nevoie de ea. Mai mult de atât, casa asta în care stăm are multe camere, așa că putem sta liniștiți fiecare în altă încăpere și ne întâlnim doar când avem chef unii de alții.

Cum arată ziua ideală?

Gri: O zi ideală ar fi fără Zglob în casă. Aș fi liber să mănânc singur, să dorm singur, să stau singur în și pe toate locurile bune din casă, așa cum se întâmpla până acum vreun an jumate. Ce vremuri minunate…

Zglob: Toate zilele mele sunt ideale așa cum sunt ele acum. Fac ce vreau, când vreau, cum vreau și unde vreau. Și nimeni nu mă ceartă pentru că sunt cel mai mic și le e milă de mine. Viața mea e perfectă. Mă rog, mai puțin atunci când sunt șters la ochi cu prostiile ălea albe și umede, lucru care îmi displace tot mai mult și pentru care mă răzbun ori de câte ori apuc. Și știi cum mă răzbun? Ca un mafiot: fac pipi în pat. Hahahahaaaa!

Ascultați muzică?

Gri: Răspund eu. Nu ascultăm muzică. Zglob pentru că nu are răbdare, iar eu pentru că am urechile foarte sensibile și nu îmi plac sunetele de niciun fel. Nu te gândi că suntem în ’’Pisicile aristocrate’’ aici. Nu suntem. Nu toate mâțele iubesc muzica, să știi. Și nici nu-s culte, cum ar vrea lumea să creadă. De fapt, majoritatea pisicilor dorm duse pe muzică, după care se dau mari melomane. Niște ipocrite, dacă mă întrebi pe mine.

Dar adevărul e că, vrând-nevrând, mai auzim uneori ce ascultă licurici, așa că dacă vrei o dedicație de la ea probabil o să ai parte de ceva jazz sau ceva muzici de pian, musicaluri sau poate operă de pe la 1700. Sau, dacă e în toane adolescentine, o să te pună să-i asculți pe băieții ăia asiatici, BTS parcă-i cheamă. Ciudat, nu?

Ce filme sau seriale v-au impresionat omul?

Gri: Pfff… Aici am putea să vorbim până dimineață. licurici este dependentă de filme și seriale. Are conturi pe toate platformele posibile și în fiecare seară doar asta face. În afara tuturor filmelor și serialelor sud-coreene pe care le urmărește în neștire, am observat că s-a uitat zilele astea din nou la ’’Into the Badlands’’ și la ’’The Man in the High Castle’’.

Zglob: S-a uitat și la desene animate, am văzut eu. Ultimul a fost ăla japonez, ’’7 Seeds’’. Simpatic, din câte am prins până am adormit.

Aveți conturi pe rețele de socializare? Ce faceți pe internet?

Zglob: Știu eu, știu eu! Am văzut, avem! Unul cu multe poze și tot felul de liniuțe de-astea # și altul cu mai puține poze și mai multe cuvinte. Gri are mai multe poze decât mine pe amândouă pentru că el e mai mare.

Gri: La câte poze ne face, sigur avem ceva conturi pe netul ăla. Că doar nu ține pozele numa’ pentru ea. Dar noi nu ne uităm la ele. Și nici nu urmărim nicio pisică. Nu ne plac pisicile aproape deloc. Sunt prea mieunate și, cum îți ziceam, avem o probleme cu sunetele.

Ce credeți că ar trebui să facă oamenii în perioada asta de criză, de fapt? Dar pisicile?

Gri și Zglob: Să doarmă. Toți. Mult. Tot timpul. Și să toarcă.

3 sfaturi pentru oameni și pisici să treacă mai ușor peste criză și orice greutăți

Zglob: Răsfățați-vă ori de câte ori puteți.

Gri: Fiți demni și aveți încredere în voi.

Laura: Dacă aveți bani doar pentru două franzele, cumpărați numai una și de restul niște flori.

 

***

Later/ POST SCRIPTUM

 

Zglob: Gri, Griii, Griiii! Auzi, auzi, ăsta a fost un interviu?

Gri: Îhî…

Zglob: Uaaau, ce taaare! De-aia ai vorbit așa frumos pe limba oamenilor. Auzi, auzi, mă înveți și pe mine?

Gri: Hmm… Dacă promiți că mă lași noaptea în pace și nu îmi mai molfăi părul de pe burtă. Sunt motan, nu-s mama ta, să tot încerci să sugi!

Zglob: Cere-mi orice altceva, da’ nu asta, Griiii! Te roooog!!

Miss Yuki

I am a super awesome British Shorthair Blue Cat

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.