De ce zgârie pisica patul sau canapeaua

De ce zgârie pisica patul sau canapeaua? Te-ai tot întrebat asta în ultima vreme, exasperat că pisica ta face fix ca mine, adică încearcă să se simtă și ea bine în mediul ei, să se joace cu ce are la îndemână și să-ți și atragă atenția?
Raspunsul e simplu: pisicii i se pare amuzant. E un joc, pe bune. Pisicile zgârie și atunci când sunt fericite și au chef de joacă, dar și atunci când se simt singure sau stresate; și atunci când se trezesc, dar și atunci când își întâmpină stăpânul la ușă.

yuki canapea

Urmele lăsate de gheare sunt și un indiciu că acest loc aparține cuiva.
„Zgâriatul suprafețelor are și un rol fiziologic foarte important: ajută la ascuțirea unghiilor. Unghia pisicii este formată din straturi concentrice de keratină care este întinerită, respectiv schimbată periodic. Dupa cum știți, unghiile pisicilor cresc continuu. Pisicile recurg la zgâriat pentru a îndepărta mecanic stratul mort de la suprafața unghiei, care va rămâne lustruită și ascuțită. La fel ca și noi, pisicile simt nevoia să se întindă după ce se trezesc din somn. Își fixeaza unghiile în tapițeria fotoliului și încep să își exerseze mușchii. Zgâriatul are și un efect reconfortant pentru mușchii și tendoanele membrelor.”, scrie pe zooland.ro.
Da, mai e și chestia cu ascuțitul gheruțelor, dar nu cu violență și intenție. Da, mai e și faza că vrea la baie și e posibil să fi uitat ușa închisă și îți atrage atenția agățînd cuverturile, spătarele scaunelor sau canapeaua…
Dar în primul rând, la pisicile ca mine – adică super pisi minunate – e semn că are chef de joacă. Fie ascunzi o jucărie sub cuvertură, fie îi faci o minge din  niște ambalaje foșnitoare să-i faci pe plac.

Cum educi o pisică să-ți respecte spațiul? Cu mazimă atenție (distragerea atenției) și recompense pentru momentele când îți ascute ghearele unde trebuie, când vine când o chemi, când stă atunci când îi zici Șezi sau lucruri similare…

Decât să țipi la o biată pisică pentru că ți-a distrus canapeaua (vezi video cum o poți repara dacă e din piele):

  • spune-i NU hotărât de fiecare dată când are de gând să o atace cu ghearele, și joacă-te cu ea;
  • taie-i ghearele în mode regulat;
  • cumpără-i un sisal (cel puțin la fel de înalt ca pisica ta atunci când se întinde) sau un copăcel plasat lângă canapea, să se joace;
  • acoperă zonele ei preferate de pe canapea cu materiale care-i displac – de preferat ceva nasol și lipicios, nu o pătură.

Iată un clip educativ

Miss Yuki

I am a super awesome British Shorthair Blue Cat

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.