De ce nu e bine să-i dai lapte pisicii

pisica si lapteleBolul cu lapte e nelipsit în orice film în care apare o pisică. Ne-am obisnuit din filme, poze, desene animate să asociem hrana ideală a pisicii cu laptele, însă, abia când ne trezim cu una în casă și începem să căutăm informații despre dieta acesteia, aflăm că laptele e pe lista alimentelor de evitat.
Și asta din două motive:
1. pentru că majoritatea pisicilor au intoleranța la lactoză – adică n-au parte de  enzima care să le ajută să digere lactoza (zahprul din lapte), iar laptele nediferat poate cauza tot felul de lucruri neplăcute –  balonare, flatulență, crampe, diaree. Pisoii au lactază în intestine pentru a digera laptele matern, dar pe măsură ce sunt înțărcați, aceasta dispare.
2. pentru că nu stau la țară împreună cu vacile de la care să bea lapte

Singurul motiv pentru care pisica bea lapte este pentru că i-l turnăm în castronel. Și dacă nu avem o formulă specială pentru ea, ar trebui să evităm acțiunea asta. Dar nu trebuie să întrăm în panică dacă pisica dă iama în bolul cu cereale cu lapte și ia câteva îmbucături, linge un pahar în care-a fost lapte sau iaurt sau mestecă o bucățică de brânză – câtă vreme e o întâmplare izolată.

inside-llewyn-davis-oscar-isaac-catDacă ai o pisică pofticioasă fix ca aia din INSIDE LLEWYN DAVIS  și vrei s-o hrănești cu lapte în timp ce-i cânți sau invers, asigură-te că după ce-i dai 2-3 lingurițe de lapte, aștepți 12 ore să vezi dacă n-are probleme digestive, după care poți să o mai răsfeți săptămânal cu 50 ml. max, să-ți faci damblaua (ea n-o să zică nu, dimpotrivă), dar trebuie să știi că nu-i dai nicio vitamină, niciun nutrient esențial. Există pe piața un produs decent care se numește Catsip care poate ajuta pisica să digere laptele și uneori îl poate înlocui cu succes. dar mirosul e cam departe de produsul original…

Cei care susțin că pisica lor adora laptele de soia ar trebui să ia în considerare faptul că pe lângă lactoza, laptele cu pricina conține și proteina de soia care-i poate cauza animalului tot felul de probleme digestive, precum și dermatite.

Cel mai simplu mod de a afla ce trebuie să-i dai pisicii să mânânce e să-i ceri veterinarului o dietă, potrivită vârstei, rasei, gabaritului și, în multe cazuri, analizelor de sânge. Iar o pisică urbană care se respectă, adică o super pisi, mânâncă, în general, de 3 ori pe zi bobițe speciale și o dată / zi  20-30 g de mâncare umedă.

*
Dacă n-ar fi fost mirajul laptelui, n-am fi avut parte de clipuri atât de haioase:

*

Treat:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.