Ce muzică ascultă pisicile

Oamenii se întreabă uneori ce muzică ascultă pisicile și fac tot felul de experimente. Am auzit tot felul de tâmpenii, de la „pisicile fără stăpân ascultă rap și manele” până la „o pisică de rasă trebuie crescută doar cu Mozart”.
Really, people?
Bine că a venit un studiu care susține că de fapt pisicile ignoră muzica scrisă pentru oameni ți o preferă pe aia care le este dedicată în totalitate. Da, mai tresar la zgomotele de tobe și mai dau din coadă la saxofoane, acordeoane și fluierături, dar, potrivit echipei de cercetare de la universitățile Wisconsin și Maryland publicat în Applied Animal Behaviour Science, încercarea de a face muzică pentru pisici evalând sistemul lor senzorială, s-a dovedit una de succes.

Psihologul Charles Snowdona ținut să precizeze că importante sunt ritmul, timbrul și pitch-ul, precum și reproducerea unor sunete despre care se știe că produc plăcere în universul pisicesc!
„So it’s vital to get the pitch right. Then we tried to create music that would have a tempo that was appealing to cats.” One sample was based on the tempo of purring, the other on the sucking sound made during nursing.”

47 de pisici au fost supuse unui test simplu ce implica ascultarea a 4 piese – două bucăți de muzică clasică și cele două piese compuse de unul din membrii echipei de cercetare – David Teie. S-au notat ca pozitive răspusurile ca torsul, mișcatul urechilor, mersul către difuzoare sau frecut de acestea :), în vreme ce arcuitul spatelui și datul agitat din coadă au scorat negativ.

Și, ce să vezi, și pisicile reacționează  ca oamenii la pitch, timbru și tempo, dar în felul lor, pentru au auzul diferit, doooh. Muzica așa cum o percepem noi pentru ele e în general zgomot, nu sună „muzical”. Încă nu se știe, de fapt, ce efecte are muzica noastră asupra animalelor, deci dacă sunteți mândri că ascultă Mozart sau reacționează bine la ce vă place vouă să știți că e posibil ca animalele să nu detecteze nimic deranjant la sunetele alea sau stau pentru că vor să vă fie aproape… iar dacă fug, nu înseamnă că e muzica proastă și ăla e semn clar că piesa nu e hit :), ci pentru că au auzit niște sunete care pe frecvența lor înseamnă pericol sau le asociază cu ceva nasol.

Miss Yuki

I am a super awesome British Shorthair Blue Cat

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.