CATS: Grizabella – Memory

the glam cat

Piesa de debut a acestei rubrici (Grizabella – Memory) face parte din coloana sonoră a celui mai cunoscut muzical pisicesc – CATS, compus de Andrew Lloyd Webber, după Old Possum’s Book of Practical Cats de T. S. Eliot, și tradus în peste 20 de limbi.

Sunt sigură că ați auzit-o în numeroase interpretări, poate fără să-i știți istoria, care e una interesantă și emoționantă.
“Cats” e un reper pop-cult, o lecție de viață ce trece dincolo de pragul poveștii pisicilor Jellicle ce cred în renaștere (trecerea către “Heaviside Layer” – un fel de rai) precum și în desemnarea comună și “democratică” a unui membru demn de ascensiune, iertare și eternă fericire.
Grizabella – care nu apare oficial în opera lui Eliot, ci doar în viziunea muzicală a lui Weber – e cea mai jigărită pisică din grup, respinsă ințial de toată lumea, însă, reușește să înmoaie inimile tuturor cu cântecul ei, Memory – în care își expune toate alegerile pe care le regretă (cea mai importantă fiind părăsirea familiei pentru faimă și bani, decizie care i-a adus în cele din urmă nefericirea) – și să-și câstige astfel trecerea către o nouă viață (viața de apoi).

Elaine Paige – Grizabella: Memory/ West End

Betty Buckley – Grizabella: Memory/ Broadway

O bucată de istorie – Betty Buckley & Sarah Brightman, 2006

Cu “Memory”, simpatica Susan Boyle a adus lacrimi în ochii a milioane de spectatori ai semifinalei Britain’s Got Talent:

Pentru fanii divei interplanetare Barbra Streisand, iată și versiunea ei emoționantă (menționată și în serialul puber Glee)

6 FACTS:

1. Premiera piesei, regizate de Trevor Nunn cu concursul coregrafic al lui Gillian Lynne, a avut loc în 1981 pe scena West End, un an mai târziu devenind celebră pe Broadway, sub aceeași baghetă creativă – prima rulând vreo 21 de ani și a doua vreo 8 ani la rând, câștigând premii importante și atrăgând milioane de spectatori (până în 2006, când la Londra a fost surclasat de “Mizerabilii”, iar pe Broadway de “Fantoma de la operă”, spectacolul lui Weber a fost cel mai longeviv din istoria scenelor muzicale respective). Un super-record, dacă ne gândim că nu are loc nicio schimbare de decor pe parcursul piesei și nici nu prea există dialog între personaje, iar scenele de dans sunt destul de lungi față de media cu care suntem vizual obișnuiți acum. Important e că distribuția arată senzațional în costume pisicești…

2. “Memory”, cel mai popular cântec din “Cats”, a fost inspirat de o poezie semnată de T.S. Eliot – “Rhapsody on a Windy Night” și i-a plăcut enorm de la prima audiție soției acestuia Valerie Eliot, care a ascultat piesele lui Weber la un festival în 1980, dându-și imediat binecuvântarea pentru adaptarea operei în muzical. Doamna Eliot a confirmat că Grizabella a fost eroina unui poem dedicat nepoților și nepublicat în versiunea finală a cărții pentru că “era prea trist pentru copii” și a considerat că piesa trebuie să-i aparțină acestui personaj, așa că i-a oferit personal lui Weber bucata de hârtie pe care T.S. Eliot scrisese de mână poezia cu pricina. Din acest motiv și grație acestei întâlniri Grizabella a căpătat importanță în spectacolul lui Weber.

3. Numele actriței Elaine Paige va rămâne mereu asociat cu rolul Grizabella din producția londoneză (și nu numai pentru că și-a făcut colegii să plângă la fiecare interpretare, ci pentru că a jucat rolul ăsta ceva timp, iar interpretarea ei e considerată de mulți critici inegalabilă). În locul ei ar fi putut fi celebra Judi Dench, dacă nu ar fi suferit un accident chiar înainte de premieră, în ’81.

4.  Nume de pisici inspirate de CATS: Grizabella, Jemima, Old Deuteronomy, Macavity, Bustopher Jones, Tugger, MONKUSTRAP, Jennyanydots, Mungojerrie, Rumpleteazer, Growltiger, Asparagus, Skimbleshanks, Mr Mistoffelees, demeter, Bombalurina, Carbucketty.

5. Spectacolul a adus de-a lungul timpului încasări de peste 1 miliard de lire sterline.

6. “Memory” a fost înregistrat de peste 150 de artiști, printre care Johnny Mathis, Liberace, Barry Manilow.

Azi am ascultat vreme de trei ore o singură melodie în zeci de interpretări.
Am mieunat cam așa:

Miss Yuki

I am a super awesome British Shorthair Blue Cat

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.