Animație pentru cei mici: proiecții și ateliere în cadrul Anim’est 2016 Minimest, secțiunea festivalului dedicată copiilor

Abia aștept noua ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est, pentru că aduce filme de animație la pentru toate vârstele și gusturile. Așa știu eu că vine toamna, se numără animațiile minunate despre care oamenii mei povestesc apoi un an. Și anul ăsta, festivalul e în perioada 7 – 16 octombrie, la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Institutul Cervantes, Centrul CINETic, Club Fabrica, DESCHIS Gastrobar și Club Control.. Fiți pe fază, că vin surprize minunate pentru pisicari, dar și pentru pisici, cu siguranță.
Pentru cei mici există o secțiune specială, Minimest, care „încurajează interesul copiilor pentru animație, invitându-i să vizioneze cele mai bune filme recente și să participe la o serie de ateliere și activități interactive cu specialiști ai industriei. Anul acesta, timp de 6 zile, în cele două weekenduri ale festivalului, cei mici sunt așteptați la Cinema Pro și Cinema Elvire Popesco (7 – 9 octombrie) și la Cinemateca Eforie (14 – 16 octombrie), cu o selecție de animații menite să le întâmpine pofta de povești și de distracție.”

Sunt curioasă să aud părerile voastre despre cele trei lungmetraje de animație ce vor fi proiectate în premieră în România, în cadrul secțiunii speciale Minimest: Ted Sieger’s Molly Monster – The Movie (r. Ted Sieger, Michael Ekbladh, Matthias Bruhn, 2016), nominalizat la premiul Ursul de Cristal pentru Cel mai bun film (Generation Kplus), la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, despre „monstruța” Molly, care se pregătește de sosirea pe lume a surorii ei mai mici, Trenk, the Little Knight (r. Anthony Power), lansat, în 2015, de producătorii serialului Vrăjitoarea Lilly – o poveste emoționantă petrecută în Evul Mediu, despre un băiețel care se transformă din țăran dependent, într-un cavaler curajos, și Raven the Little Rascal – the Big Race (r. Sandor Jesse, Ute von Münchow-Pohl), a doua parte a aventurilor corbului poznaș cu o șosetă dungată.

Dar cel mai interesant mi se pare felul în care o să se distreze membrii juriului ce va acorda trofeul Minimest unuia din cele 20 de scurtmetraje pentru copii cu vârste între 3 și 12 ani.
O să fie povești despre maturizare, prietenie, curaj sau grija pentru animale, spuse cu ajutorul unor tehnici de animație diverse.

„Un highlight al secțiunii dedicate celor mici este proiecția specială în avanpremieră a patru scurtmetraje grupate sub titlul „Gruffalo şi prietenii lui”, ecranizări ale celebrelor cărți scrise de Julia Donaldson și ilustrate de Axel Scheffler. Și alte proiecții, aparținând altor secțiuni ale festivalului, vor fi pe placul celor mici, prezentând teme adaptate vârstei lor. Două titluri de neratat sunt Robinson Crusoe (r. Ben Stassen, Vincent Kesteloot, 2016), animația 3D plină de culoare, ce prezintă versiunea celebrei povești din perspectiva papagalului Tuesday, și The Secret Life of Pets (r. Yarrow Cheney, Chris Renaud, 2016), cea mai recentă animație lansată de producătorii îndrăgitului  Despicable Me.”

Și… am ajuns la CEA MAI IMPORTANTĂ NEBUNIE Anim’est 2016:  veniți să vedeți proiecții dedicate pisicilor animate care au cucerit marile ecrane – scurtmetraje cu Tom, Garfield, Sylvester sau Heathcliff, dar și lungmetraje îndrăgite, ca Pim şi Pom, marea aventură (r. Gioia Smid, 2013), bazat pe seria desenelor publicate în anii ’60 de celebra ilustratoare olandeză Fiep Westendorf, sau O pisică la Paris, animația nominalizată la Oscar, în 2012, în regia lui regia Jean-Loup Felicioli și Alain Gagnol. Dar o să fie și proiecții pentru pisicarii cinefili și nostalgici: Parisul Vesel (r. Abe Levitow, 1962), Pisicile aristocrate (r. Wolfgang Reitherman, 1970) sau Motanul Felix, celebra pisica neagră antropomorfă desenată de Otto Messmer în epoca filmului mut.

La Minimest, copiii sunt invitați să participe la mici ateliere demonstrative (zilnic la Centrul CINETic), ce le vor oferi acces în culisele animației. Vor afla de la trainerii Ion Aramă, Serghei Chiviriga și Ana Dobrescu câteva dintre secretele animației și vor realiza ei înșiși scurte animații ce vor fi proiectate în cinema, în cadrul festivalului. Rezultatele atelierelor ținute în cadrul ediției anterioare pot fi vizionate aici.

Există, de asemenea, și alte ateliere distractive, pornind de la personajele și temele din cadrul animațiilor vizionate. Participarea la aceste ateliere nu necesită înscriere și nici nu va fi condiționată de accesul la filme.

Biletele pentru proiecţiile din secţiunea Minimest, în valoare de 5 lei, vor putea fi achiziţionate online, pe www.eventbook.ro, şi vor fi, de asemenea, disponibile în cinema în timpul festivalului. Accesul la proiecțiile de luni-vineri, de până în ora 16.30, va fi gratuit (pe baza legitimației) pentru copii, elevi, studenți și pensionari. Pentru grupurile organizate prin şcoli, se asigură gratuitate atât pentru copii, cât şi pentru cadrele didactice însoţitoare, la orice proiecţie din cadrul Minimest.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, cu sprijinul    Centrului Naţional la Cinematografiei, Ministerului Culturii, Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi al Uniunii Cineaştilor din România.

Parteneri instituţionali:  Cinetic – Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale”, Delegația Valonia-Bruxelles, Institutul Francez, Institutul Cervantes, Institutul Maghiar, Institutul Goethe, Centrul Ceh, Institutul Cultural Român.

Parteneri: Groupama Asigurări, KFC, Pizza Hut, HBO

Parteneri media: TANANANA, Cinemagia, Sub25, LiterNet, Scena9, Itsy Bitsy, Aarc.ro, Animation Magazine, IQads, Blitz TV, mediaTRUST.

 

Miss Yuki

I am a super awesome British Shorthair Blue Cat

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.